Ingrediente:

  • 1 kg de cartofi
  • 500 gr de brocoli                                        
  • 700 ml de sos bechamel – reteta sosului o gasiti mai jos
  • 300 gr de branza de soia
  • Sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

       Am facut mai intai sosul bechamel, apoi am pus cartofii la fiert cu tot cu coaja. Am spalat brocoli si l-am desfacut in buchetele.

      Am pus apa la fiert intr-o oala, iar cand a inceput sa clocoteasca am pus o lingurita de sare si buchetelele de brocoli. Nu le-am lasat sa fiarba mai mult de trei minute.

       Le-am scos si le-am pus intr-un bol cu apa rece si gheata. Acest proces ajuta la stoparea gatirii si la pastrarea culorii vii.  Am scurs brocoli, am curatat cartofii si i-am feliat subtire.

Asamblare gratin de cartofi si brocoli:

      Intr-un vas de sticla am asezat un strat de cartofi feliati, i-am sarat putin, apoi am adaugat cateva linguri bune de sos bechamel si branza de soia. Am asezat un rand de brocoli, din nou sos bechamel, branza, un alt strat de cartofi, sare si tot asa pana am terminat toate ingredientele. Ultimul strat a fost de bechamel, urmat de branza ramasa. 

     Am copt gratinul 30 de minute la 180 de grade, iar in ultimile 5 minute am pornit functia grill, pentru a se rumeni frumos.

     Reteta sosului bechamel:

Sos bechamel facut in casa (sos alb)

       E bine sa aveti toate ingredientele cantarite si pregatite cand va apucati de treaba. Focul trebuie sa fie mic pe toata durata gatirii, sosul trebuie amestecat mereu pentru ca faina sa nu formeze cocoloase si sa nu se arda. Nucsoara trebuie folosita cu moderatie pentru a nu da un gust prea puternic, amarui.

     Pentru a obtine un sos mai fluid reduceti cantitatea de faina si margarina (sau unt de cocos) cu 10-15 grame.

Ingrediente:

  • 50 gr de margarina (unt de cocos)
  • 50 gr de faina
  • 600 ml de lapte de sioa
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 varf de lingurita de nucsoara
  • Optional: o foaie de dafin, cimbru sau alte ierburi aromatice, piper , dupa preferinta.

Mod de preparare:

     Am pus laptele la fiert cu sarea (sau vegeta) si nucsoara si cand a clocotit am adaugat in el faina desfăcuta in putin lapte sau apa . Se amesteca energic sa nu se formeze cocoloase. La sfarsit incorporez margarina.

      În acest sos puteti adauga o foaie de dafin si alte ierburi aromatice, dupa preferinta.

     Un gust minunat puteti obtine daca fierbeti laptele cu ierburile preferate, o ceapa, putin ustuoi, apoi il acoperiti si il lasati la infuzie pentru aproximativ 30-40 de minute.

       Dupa acest timp strecurati laptele si il puteti folosi la acest sos cremos.