Ingrediente: (opt  porții)

  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei kapia rosu
  • 2,5 l apa plata                                                                                               
  • 200 gr varza proaspata tocata
  • 1/2 cutie rosii pasate
  • 1 borcan legume pentru ciorbe (pastarnac, telina, morcov, patrunjel) sau legume proaspete
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • sare si piper dupa gust
  • 1 litru de bors (optional)
    Perisoare:
  • 500 gr ciuperci
  • 7 linguri cu varf de faina alba
  • 1/2 lingurita turmeric
  • busuioc uscat
  • 3 linguri ulei
  • verdeata (marar, patrunjel, telina)

Mod de preparare:

         Curatam ceapa si ardeiul, le spalam si le taiem cubulete.
         Punem ceapa si ardeiul la calit in ulei pentru 5 minute.
         Adaugam varza tocata, borcanul de legume pentru ciorbe (sau legume proaspete), apa plata,  sare si piper macinat dupa gust, apoi lasam la fiert pana ne ocupam de prepararea perisoarelor.
         Ciupercile se curata, se spala, se fierb in apa cu putina sare, cca 10 minute.
         Scurgem ciupercile, le trecem prin robot ( dar aveți grija sa nu le pasați pâna se fac ca o pasta) si le amestecam apoi cu faina, pudra de turmeric, busuioc uscat, sare si piper dupa gust.
         La final adaugam 3 linguri de ulei si amestecam pana obtinem un amestec omogen din care formam perisoare de marimea dorita, pe care le adaugam in ciorba de pe foc.

       Reducem focul si lasam sa fiarba perisoarele pana se ridica la suprafata. Daca dorim sa fie supa dulce ne oprim aici.

        Daca dorim sa o acrim putem pune acum 1 litru de bors fiert inainte.
        Adaugam rosiile pasate, mai dam cateva clocote si presaram verdeata tocata si lasam cateva minute sa se intrepatrunda aromele.