Dupa ce ati raspuns la intrebarile Testului pentru Analiza Tipologiei Ayurvedice si ati identificat Dosha dvs predominanta, cititi informatiile corespunzatoare de mai jos. In mod normal vor predomina una sau doua Doshas. Acestea indica Prakriti-ul dvs. De exemplu, daca aveti 55% Pitta, 35% Vata si 10% Kapha, atunci aveti o constitutie predominant Pitta si secundar Vata, adica o constitutie duala, si trebuie sa cititi despre tipologia Vata-Pitta.

Iata mai jos rezumatul pentru cele 6 tipuri constitutionale principale: Vata pur, Pitta pur, Kapha pur, Vata-Pitta, Pitta-Kapha si Vata-Kapha. Pentru a citi ce alimente sunt recomandate fiecarei tipologii in parte va rugam sa apasati aici.

CONSTITUTIILE IN CARE PREDOMINA CLAR O SINGURA DOSHA (PURE)

VATA

Persoanele care apartin de aceasta tipologie sunt de obicei subtiri si nu reusesc sa se ingrase decat daca mananca in mod constant mult mai mult decat normal, ceea ce s-ar putea sa si faca pentru ca ii ajuta sa se stabilizeze si sa aiba mai multa energie disponibila pentru urmatoarea tura de activitati. Evident, daca mananca alimente de tip junk-food oricine se poate ingrasa destul de rapid, inclusiv persoanele Vata.

De obicei au umeri si solduri inguste, iar incheieturile lor scot adesea sunete ca niste pocnituri atunci cand se misca. Au tendinta sa fie agitati; agitatia, ca si obezitatea, se mosteneste din familie.

Persoanele Vata sunt uscate. De obicei, pielea li se crapa usor si sunt predispusi la bataturi. Parul tinde sa fie aspru, uscat si cret. Oamenii Vata sufera de frig si adesea se plang de circulatie periferica proasta. Pielea lor este de obicei racoroasa sau rece la atingere. Transpira putin si iubesc sa stea la Soare.

Au o pofta de mancare variabila si atractia lor spre agitatie tinde sa-i impinga spre adoptarea unor obiceiuri alimentare neregulate care le inrautateste abilitatea de a digera. De obicei, fie sufera, fie au suferit de constipatie cronica, din cauza astringentei lor innascute. Le plac mancarurile zemoase, uleioase, fierbinti insa au tendinta sa treaca in extreme in ce priveste hrana, fie facand exces de budinci cu multa branza si mancaruri grele, greu de digerat, fie respingand orice fel de mancaruri grele, fie alternand intre exces si respingere.

Sunt predipusi la fluctuatii rapide ale nivelului energetic, energia lor manifestandu-se in rafale sau explozii. Adesea incearca ca isi mentina energia cu ajutorul unor stimulanti puternici precum cafeaua, in loc sa admita in interiorul lor ca sunt obositi si au nevoie de odihna. Epuizarea urmeaza inevitabil perioadelor de activitate frenetica, numai ca s-ar putea ca oamenii Vata sa nu isi poata recunoaste oboseala pana ce aceasta nu ii forteaza sa se odihneasca.

Persoanele Vata au adesea dificultati cu somnul. S-ar putea sa aiba probleme fie sa adoarma, fie sa doarma, sau ocolesc insomnia mentinand un asemenea nivel ridicat de epuizare incat oricand isi dau voie sa isi acorde ceva odihna, dorm de parca ar fi cazut morti. Tipologia Vata resimte durerea mai intens decat alte tipologii, iar sunetele puternice sunt de asemenea mai greu tolerate de ei; se pare ca sistemul lor nervos are mai putina “izolatie” decat la ceilalti. Impulsul Vata innascut de a evita durerea se poate manifesta sub forma de frica. Vata iubeste masajul cu ulei pentru ca ii ajuta sa se calmeze si sa-si linisteasca sistemul nervos hiperactiv, ceea ce reduce senzitivitatea lor nervoasa si, deci, durerea (fizica sau mentala).

Oamenii Vata duc vieti dezordonate pentru ca le vine foarte greu sa isi creeze o rutina. Gustul amar care este prezent in structura lor ii face vesnic interesati de studierea propriei persoane si de interactiunea cu mediul. Daca inconstanta si schimbarea caracterizeaza majoritatea lucrurilor pe care le faceti, atunci aveti o predominanta Vata.

PITTA

Oamenii Pitta pur au o predominanta in ei a Picantului, ceea ce ii face sa fie intensi, incinsi si irascibili. De obicei au o inaltime medie, statura si rezistenta medii. De obicei au o piele deschisa la culoare, care se inroseste rapid cand e expusa la Soare, dupa sport, si cand se imbujoreaza. Se ard usor cand stau la Soare si de obicei sunt plini de pistrui si alunite. Parul tinde sa fie lins si deschis la culoare. Toti cei al caror par este roscat natural, sunt macar partial Pitta.

Persoanele Pitta transpira usor din cauza caldurii pe care o stocheaza in interior. Nivelele ridicate ale gusturilor acru si sarat din ei le asigura o pofta de mancare mereu buna. Intensitatea focului din ei ii face sa le placa mancarea si confruntarile; daca pierd o masa, s-ar putea sa “consume” un oarecare trecator neavizat, cu mania lor acumulata. Le place orice fel de hrana si de obicei o digera bine. Au o tendinta spre diaree si sunt arareori constipati.

Focul puternic al oamenilor Pitta le face si mintea ascutita. Ei tind sa devina rapid nerabdatori in preajma indivizilor mai lenti sau mai putin focalizati ca ei. Persoanele din aceasta tipologie dorm bine de obicei pentru asa considera ca este potrivit, insa daca devin obsedati de munca lor s-ar putea sa petreaca cateva nopti albe. Sunt la fel de competitivi si intensi in tot ce fac, ca e munca sau joaca, iar gustul picant predominant la ei ii face sa se enerveze cu usurinta, chiar daca in exterior nu se manifesta.

KAPHA

Individul Kapha tipic este bine inchegat, un tip atletic atunci cand face suficienta miscare si care se ingrasa numai uitandu-se la mancare atunci cand neglijeaza sportul. Majoritatea oamenilor Kapha raman sanatosi atunci cand fac destule exercitii fizice si nu mananca prea mult. Gustul dulce este la putere in ei si de aceea nu resimt cu adevarat foamea intensa fizica pe care o simt tipologiile Vata si Pitta, insa pot deveni atasati de mancare ca mijloc de implinire emotionala. Oamenii Kapha dorm bine si au tendinta de a dormi prea mult.

In general, persoanele Kapha nu simt nevoia aceleiasi agitatii si stimulari pe care indivizii Vata si Pitta le iubesc, nici macar din contactul sexual, desi odata ce sunt starniti, gusturile acru si sarat devin mai predominante in ei si le trezesc apetitul. Oamenii Kapha sunt stabili, intrucatva lenti si tind sa fie multumiti de sine. Atasamentul lor fata de o situatie stabila, agreabila ii determina pe acesti indivizi sa se opuna schimbarii si ii poate detemina sa devina lacomi, incapatanati sau conservatori. Persoanele Kapha au nevoie de motivatie si stimulare in acelasi fel in care oamenii Vata necesita echilibru si relaxare, iar Pitta provocare.

CONSTITUTIILE DUALE

Persoanele a caror constitutie reflecta influenta unei singure Dosha sunt cu adevarat norocoase din perspectiva faptului ca odata ce ajung sa se cunoasca, stiu intotdeauna cum vor reactiona la anumiti stimuli. Oamenii cu constituii duale – Vata-Pitta, Pitta-Kapha si Vata-Kapha – au personalitati care sunt mereu oarecum “multiple”: in anumite conditii va predomina o Dosha, iar in altele cealalta Dosha va prelua controlul. Coeziunea personalitatii care ii caracterizeaza pe indivizii pur Vata, Pitta sau Kapha este mai dificil de atins de aceia dintre noi care avem personalitati duale pentru ca noi ne straduim sa echilibram chemarile a doua principii foarte diferite. Majoritatea oamenilor au o constitutie duala.

VATA-PITTA

Oamenii Vata-Pitta au in general circulatia proasta si dragostea fata de caldura caracteristica lui Vata, insa natura lor Pitta le limiteaza clar abilitatea de a suporta caldura. Pitta din ei ii determina sa le placa sa manance, iar Vata se asigura ca au probleme sa digere mesele copioase.

Multe din caracteristicile unui Vata-Pitta prezinta o combinatie a lui Vata cu Pitta; multi dintre ei au parul ondulat natural, cauzat de o combinatie dintre parul cret dat de Vata si parul lins dat de Pitta. Totusi, prea adesea influentele lui Vata alterneaza cu ale lui Pitta la individul Vata-Pitta. Atunci cand o asemenea persoana este dezechilibrata, frica va alterna cu adesea cu mania, ca reactie la stres. Aceasta poate conduce la un comportament despotic si plin de bruschete. Cand aspectul de Pitta simte nevoia sa comande, prezenta Vata creeaza neincredere in sine in legatura cu abilitatea individului de a conduce. Acest compromis interior poate avea drept rezultat tendinta de a domina persoane mai slabe ca el.

Un Vata-Pitta echilibrat, sanatos, combina abilitatea Vata de gandire originala cu priceperea Pitta in aplicarea unei teorii. Vata si Pitta au in comun usurinta si intensitatea ca si calitati. Canalizarea adecvata a acestei intensitati necesita stapanirea usurintei pentru o dezvoltare de sine intensiva. Altfel, tendinta Vata spre dependenta de controlul durerii si predilectia lui Pitta pentru dependenta de intensitate amplificata, va trage individul Vata-Pitta catre stari si mai profunde de dependenta decat o pot face Vata sau Pitta separat. Tipologiile Vata-Pitta au nevoie cel mai mult de stabilitate. Au nevoie sa fie trase in jos de greutatea caracteristica lui Kapha, factorul cu cea mai mica influenta in personalitatea lor. Pentru ei, gustul dulce este cel mai important de cultivat.

PITTA-KAPHA

Constitutia Pitta-Kapha se adapteaza cel mai bine la confuzia, dezordinea si schimbarile constante ce caracterizeaza lumea de astazi. Multi dintre cei ce ating succesul in toate sferele vietii sunt Pitta-Kapha, care combina stabilitatea Kapha cu adaptabilitatea Pitta. Metabolismul activ Pitta echilibreaza fizicul Kapha puternic pentru a conferi o sanatate fizica buna, iar mania Pitta este bine temperata de preocuparea Kapha de a sustine un bun echilibru mental. Desi indivizii de tip Pitta-Kapha prefera de obicei climatul temperat, pot indura cu usurinta extreme de caldura sau frig. Le plac exercitiile fizice viguroase si profita de pe urma lor, si la fel e si cu sexul.

Partea intunecata a individului Pitta-Kapha provine din trasatura comuna de uleios sau umed caracteristica atat lui Pitta cat si lui Kapha. Usurinta cu care ei ating succesul in lume mareste aroganta si increderea prea mare in sine ale lui Pitta si multumirea infatuata de sine caracteristica lui Kapha. Aceste emotii pot izola total si eficient personalitatea Pitta-Kapha fata de toate realitatile, in afara de cea pe care ei aleg sa o perceapa. Iar calitatea de “uleios” se adauga acestui efect pentru ca un Pitta-Kapha va naviga printre critici “ca gasca prin apa” si va accepta numai laudele. Aceasta atitudine poate face viata cu un Pitta-Kapha de succes foarte dificila. Intrucat Vata este minimizata in ei de la natura, Pitta-Kapha au nevoie de uscaciunea introspectiei sau disciplinei spirituale precum si de iregularitatea expunerii la situatii neprevazute pentru a contrabalansa increderea prea mare in sine. Cele mai bune gusturi de cultivat pentru ei sunt amar si astringent.

VATA-KAPHA

Vata si Kapha sunt unite in raceala lor. Desi nu sufera fizic la fel de intens din cauza frigului, asa cum o face tipul Vata pur, din cauza puterii si izolatiei date de Kapha, au totusi o nevoie emotionala dubla de caldura. Au tendinta sa fie inalti si reflecta trasaturile Pitta in felul in care sunt claditi precum si in majoritatea celorlaltor trasaturi fizice. Lipsa de caldura pe care o resimt se manifesta de obicei la nivel fizic sub forma unor perturbari digestive precum constipatia si a bolilor respiratorii cu productie mare de mucus.

Persoanele Vata-Kapha sunt de obicei plini de zel in tot ce fac si adesea exagereaza, neglijand sa aplice si cumpatarea. Ei pot fi cand usori, deschisi, aerieni, cand profunzi si secretosi. Naturile diametral opuse ale lui Vata si Kapha si absenta unui foc puternic Pitta duc la dificultati foarte mari in integrarea unui personalitati. Ei trebuie sa fie atenti in special la a trage concluzii fara o investigare preliminara adecvata. Natura profund emotionala a lui Kapha amestecata cu natura hiper-dinamica, cand sus cand jos, a lui Vata, are grija ca loviturile emotionale pe care le primesc sa patrunda adanc si sa devina traume in individul Vata-Kapha. Persoanele Vata-Kapha, care au nevoie de caldura mai mult decat orice altceva, ar trebui sa foloseasca mai mult gusturile “tari” (acru, sarat si picant) decat pe cele “reci” (dulce, amar si astringent) in dieta lor.