Ce este Ayurveda ?

Ayurveda (medicina traditionala indiana) este o stiinta holistica al carei scop principal este mentinerea unei stari de echilibru atat din punct de vedere fizic cat si psihic.

Ayurveda a inceput cu 5000–6000 de ani in urma in India. Calugarii indieni studiau noi modalitati de pastrare a sanatatii. Considerandu-si trupurile temple ale sufletului credeau ca pastrarea sanatatii fizice si psihice este in stransa legatura cu practicarea meditatiei si dezvoltarea spirituala. Dupa 1000 de ani de observatii au adunat concluziile si remediile gasite lasandu-le mostenire generatiilor viitoare. Aceasta colectie pretioasa de informatii a ajuns pana in zilele noastre sub numele sanscrit “Ayurveda”, ceea ce s-ar traduce prin “stiinta sau cunoasterea vietii”.

Cu ce este diferita Ayurveda fata de alte ramuri ale medicinei ?

In Ayurveda fiecare individ este unic si nu exista diete, stil de viata sau remedii care sa se potriveasca tuturor, principala cheie fiind preventia. Ayurveda ofera indeosebi solutii pentru mentinerea echilibrului fizic si a sanatatii emotionale. Hrana si stilul de viata sunt considerate cele mai bune medicamente.

Cum functioneaza Ayurveda?

Ayurveda se bazeaza pe principiul celor trei Dosha (VATA, PITTA si KAPHA). Dosha reprezinta energia care defineste fiecare individ in parte si care determina manifestari fizice si psihice corespunzatoare.

In Ayurveda exista 7 tipuri constitutionale posibile: Vata, Pitta, Kapha, Vata-Pitta, Pitta-Kapha, Vata-Kapha, Vata-Pitta-Kapha. In realitate, foarte putine persoane fac parte din ultimul tip, iar vasta majoritate a oamenilor se incadreaza in primele 6 tipologii.

Fiecare individ are o anumita tipologie consitutionala si reprezinta o combinatie unica intre aceste trei tipuri de energii. De obicei una sau doua sunt dominante. Persoanele exclusiv Vata, Pitta sau Kapha sunt extrem de putine.

tipologiile consitutionale in ayurveda

O scurta descriere a celor trei Doshas

VATA Dosha (Aer + Spatiu)
Aceasta energie este asociata cu miscarea, circulatia sangelui, respiratia, clipitul si bataile inimii.
Atunci cand aceasta energie este echilibrata individul este creativ si plin de vitalitate.
Cand aceasta energie sufera un dezechilibru persoana in cauza devine tematoare si anxioasa

PITTA Dosha (Foc+Apa)
Aceasta energie controleaza metabolismul incluzand digestia, absorbtia, nutritia si temperatura corporala.
Atunci cand este echilibrata individul se simte multumit iar inteligenta se afla la cote maxime.
Cand aceasta dosha sufera un dezechilibru se poate ajunge la ulcer si manifestari de furie exacerbata.

KAPHA Dosha (Pamant + Apa)
Aceasta energie controleaza cresterea organismului, hidratarea optima si sistemul imunitar.
Cand este echilibrata individul este generos, calm si ingaduitor.
In cazul unui dezechilibru apar sentimente de insecuritate si invidie.

Proportiile variate din cele trei energii ilustreaza tabloul pshic si fizic al fiecarui individ. De exemplu tipul Vata prefera vremea calduroasa iar Kapha va prefera mancarea condimentata.

In prezent Ayurveda are succes in creștere in multe tari din lume – SUA, Australia, Europa, Rusia, America de sud. In Romania exista atat clinici de ayurveda particulare cat si cursuri de ayurveda organizate permanent.

Cum aflu care este tipologia mea constitutionala?