lactatele si cancerulAstazi, foarte multe persoane, dar mai ales americanii, consuma o cantitate enorma de lactate. Aportul anual de produse lactate al unui american este, in medie, estimat la peste 272 kg!!

Produsele lactate (inclusiv laptele de vaca) nu au facut parte din dieta adultilor pentru marea majoritate a evolutiei umane. Consumam aceste alimente de doar aproximativ 7,500 ani, in comparatie cu cei aproximativ 200,000 de ani de cand au aparut oamenii (cu functionalitatile noastre biochimice de baza incepand sa evolueze cu cateva milioane de ani inainte de asta).

Marketingul intensiv si de succes sustinut de industria produselor lactate (incluzand slogane precum “Milk- It Does a Body Good” (“Laptele- ii face unui corp bine”) si “Got Milk” (“Am lapte”)) au intarit convingerea larg inradacinata cum ca lactatele sunt bune pentru sanatatea noastra. Dar este cu adevarat asa?

Lactatele au fost atacate si scrutinizate  de catre experti in materie de nutritie, oameni de stiinta si medici datorita asocierii lor cu un numar foarte mare de probleme de sanatate

  1. Chiar si laptele organic contine de obicei hormoni

Lactatele sunt o sursa semnificativa de expunere la hormini feminini. Laptele de vaca din comert contine mari cantitati de estrogen si progesteron, ceea ce este ingrijorator. Aceasta este in continuare exacerbata de faptul ca vacile moderne au fost modificate genetic sa produca lapte incontinuu – chiar si pe perioada gestatiilor repetate.

Chiar si produsele din lapte ce sunt etichetate ca fiind “organice” sau “fara hormoni adaugati” contin de obicei cantitati mari din acesti hormoni problematici, ce sunt in mod natural secretati de vaci (chiar daca acelor vaci nu li s-au dat hormoni aditionali pentru scopul etichetei).

  • Atat la adulti cat si la copii, consumul de lapte a condus la niveluri semnificativ crescute de estradiol si progesteron in sange si urina, iar consumul de lactate, in general, a fost asociat cu niveluri crescute de estradiol circulant.
  • Datele arata ca barbatii care beau lapte vor absorbi estorgeni din el, fapt ce a fost constatat ca rezulta in niveluri/productie semnificativ mai mica de testosteron.
  • Pediatrii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la expunerea copiiilor la estrogeni exogeni din laptele comercial, studiile date aratand ca maturizarea precoce la copiii prepubescenti poate fi cauzata de “aportul obisnuit de lapte de vaca”.
  • O gama larga de studii multicentrice, revizuite de semeni oameni de stiinta, a aratat ca unul dintre factorii de risc cei mai ingrijoratori si constanti pentru bolile maligne dependente de hormoni, inclusiv cancerul ovarian, uterin, mamar, testicular si de prostata, il reprezinta consumul de lactate.

De asemenea, in timp ce exista o idee populara la nivel cultural cum ca alimentele din soia pot avea efecte feminizante, mai multe studii au constatat ca izoflavonii (compusii derivati din plantele de soia cu activitate estrogenica) nu exercita efecte asupra barbatilor, chiar si consumate in cantitati mari. Alte studii au constatat ca , consumul de alimente din soia reprezinta o modalitate de protectie impotriva cancerului mamar.  Cred ca ar trebui sa fim mult mai preocupati de nivelurile ridicate de reali hormoni sexuali feminini gasite in lactate, consumul carora are ca rezultate niveluri cu mult mai ridicate din acesti hormoni circulatori problematici.

  1. Cazeina din lactate = risc marit de dezvoltare a cancerului

Cazeina este proteina principala din lactate, si studiile au aratat ca aceasta faciliteaza cresterea si dezvoltarea cancerului. De fapt, unule studii au demonstrat ca dezvoltarea cancerului poate fi controlata mai bine prin nivelurile de cazeina, decat prin expunerea la cancerigenul ce ii sta la baza.

IGF-1 (factor de crestere asemanator insulinei), un hormon ce promoveaza cresterea si diviziunea celulara atat in celulele normale, cat si in cele canceroase, este considerat a fi unul dintre mecanismele responsabile pentru aceasta asociere. IGF-1 pare a fi regulat prin alimentatie, iar consumul de proteine animale (inclusiv cazeina din produsele lactate) conduce la niveluri mai ridicate de circulatie a acestui hormon ce promoveaza cancerul. Din acest motiv, consumul de cazeina din lactate (precum si proteinele animale in general) este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului si a proliferarii acestuia.

  1. Risc marit in cazul bolilor: diabet de tip 1 si scleroza multipla

Sistemul nostru imunitar ne protejeaza in mod normal de microbi si alte substante daunatoare. Dar daca isi pierde abilitatea de a recunoaste sau distinge intre subtstantele daunatoare, si tesutul normal si celule, poate in schimb sa atace propriul organism.

Aceste “auto-atacuri” pot fi declansate de expunerea la peptide straine (incluzand fragmentele de proteine animale gasite in lactate), ce au similitudini cu componente ale corpului uman. Acest lucru poate avea ca rezultat un sistem imunitar “confuz” ce identifica gresit tesuturile din corpul nostru ca fiind “straine” si, prin urmare fiind necesar ca acestea sa fie atacate si distruse.

Lactatele sunt asociate cu riscul marit in a dezvolta mai multe tulburari legate de imunitate (de la alergii la boli autoimune), multe schimband radical viata persoanelor in cauza, fiind de asemenea si greu de tratat. Asocierea cu diabet de tip 1 si scleroza multipla sunt in special ingrijoratoare:

  • Diabetul de tip 1. In cazul diabetului de tip 1 (numit de asemenea si diabet juvenil sau diabet zaharat insulino-dependent), sistemul imunitar ataca pancreasul, ceea ce conduce la inabilitatea corpului de a produce insulina pentru a regla cantitatea de glucoza. Mai multe studii efectuate la scara larga au identificat o asociere intre consumul de lapte de vaca si prevalenta crescuta a diabetului zaharat de tip 1. Un asemenea studiu a constatat ca “laptele de vaca poate contine un factor declansator pentru dezvoltarea diabetului de tip 1”, si un altul a constatat ca “expunerea timpurie la lapte de vaca poate fi un important factor determinant al diabetului zaharat de tip 1, si poate creste riscul de a dezvolta aceasta boala de aproximativ 1,5 ori”.
  • Scleroza multipla. In cazul sclerozei multiple, sistemul imunitar ataca teaca protectoare a propriului sistem nervos, ceea ce conduce la o varietate de probleme neurologice ce sunt dificil de tratat si prezis. La fel ca si in cazul diabetului zaharat de tip 1, numeroase studii au afirmat ca consumul de lapte de vaca poate fi un factor semnificativ de risc in dezvoltarea sclerozei multiple.
  1. Chiar si laptele pasteurizat contine microorganisme

Laptele si alte produse lactate sunt vehicule importante ale patogenilor transmisi prin mancare, datorita varietatii de microorganisme pe care le contin. Chiar si cu cerintele moderne de salubritate, inclusiv pasteurizarea si tratarea, inca apar focare, avand consecinte sevre, uneori chiar fatale.

Salmonela, Listeria si E. coli sunt unele dintre cele mai comune focare cauzate de patogeni transmisi prin mancare, ce sunt asociate cu lactatele. Doar anul trecut, de exemplu, trei persoane au murit in mod tragic din cauza infectiei cu Listeria, legate de “Blue Bell Ice Cream”.

Nici macar agentiile noastre de reglementare a alimentelor nu se asteapta ca laptele sa fie steril in urma pasteurizarii; procesul de incalzire se face doar pentru a reduce (nu pentru a elimina) cantitatea de microorganisme.

  1. Produsele lactate acumuleaza pesticide in concentratii mari

Expunerea la pesticide organoclorurate (OCP), este o alta problema asociata cu produsele lactate. In timp ce contaminarea cu pesticide afecteaza terenurile agricole si apa, in general, produsele lactate au o capacitate mai mare de a acumula aceste pesticide in concentratii mai mari, in parte din cauza continutului ridicat de grasimi.

Chiar si pesticidele care au fost de mult timp interzise inca apar atunci cand produsele lactate sunt testate. Unii OCP (cum ar fi DDT-ul, care a fost utilizat pe scara larga in trecut, iar acum interzis ca un cancerigen uman), inca mai persista in mediu si se poate acumula mai usor in produsele alimentare de origine animala, inclusiv produse lactate.

In India, lapte si alte produse lactate (cum ar fi branza si untul) au fost raportate ca principalele surse de DDT dietetice si hexaclorciclohexan (HCH), iar monitorizarea de rutina a detectat ca laptele de la fermele de lapte din Italia, din zona Sacco River Valley au avut niveluri de ß-HCH de douazeci de ori mai mare decat limita legala.

  1. Expunerea crescuta la reziduurile antibioticelor

Cea mai mare utilizare a antibioticelor la nivel mondial este pentru animale. O mare parte din aceasta utilizare este insa in alte scopuri decat cele terapeutice, cum ar fi prevenirea infectiei si promovarea eficientei hranirii animalelor si cresterea acestora.

In afara de avertismentele teribile de la oamenii de stiinta ca o utilizare excesiva in agricultura a acestora va conduce la dezvoltarea unei rezistente la antibiotice, o alta problema este ca reziduurile antibioticelor persista in lapte si alte produse lactate in ciuda protocoalelor destinate pentru a minimiza acest lucru.

Este dificil sa previi si sa controlezi aceste reziduri ale antibioticelor deoarece laptele de la fiecare vaca si din mai multe ferme este de obicei adunat intr-un loc, iar administrarea, manipularea si evidenta medicamentelor folosite pe fiecare animal poate varia semnificativ de la un mod de operare a laptelui la altul.

Expunerea in doze mici la antibiotice, ce este rezultata, poate duce la o varietate de probleme, de la dezvoltarea rezistentei la acestea, la reactii alergice si pana la experimentarea efectelor secundare ale medicatiei la care este expusa persoana.

  1. Lactatele pot conduce si la probleme cu oasele

Asta poate veni ca o surpriza pentru multi, dar lactatele nu par a fi bune nici pentru sanatatea oaselor.

Nu numai ca s-a determinat ca ideile stiintifice care sustineau ideea in urma careia consumul de lapte promoveaza sanatatea oaselor, sunt neadecvate, dar numeroase studii efectuate la scara larga au constatat ca acest consum poate fi in realitate daunator sanatatii oaselor. De fapt, exista date substantiale care leaga aportul mai mare de lapte cu un risc semnificativ crescut de fracturi ale oaselor.

Exista multe mecanisme considerate a fi responsabile pentru patofiziologie. Una dintre ele este continutul ridicat de calciu al lactatelor, ce poate cauza dereglari ale vitaminei D si astfel perturba homeostazia osoasa. Un alt aspect este continutul ridicat de proteine animale ale lactatelor ce poate induce acidoza. Aceasta se petrece datorita proportiei ridicate de aminoacizi care contin sulf. Tendinta naturala a corpului de a compensa aciditatea il conduce la extragerea calciului din oase in vederea neutralizarii ei. In timp, toate acestea pot avea efecte negative asupra sanatatii oaselor.

In timp ce, multi alti factori, precum activitatea fizica pot afecta sanatatea oaselor, este important de notat faptul ca SUA are una dintre cele mai mari rate de fracturi de sold in lume, in ciuda aportului nostru ridicat de lapte. In schimb, in tari precum Japonia si Peru, cazuri in care consumul mediu zilnic de calciu este la nivelul de 300 de miligrame pe zi (mai putin de o treime din recomandarea zilnica din SUA pentru adulti), incidenta fracturilor osoase este de fapt destul de scazuta.

Din fericire, calciul este abundent in alimente vegetale, inclusiv legumele cu frunze verzi, leguminoase si seminte, adesea cu rate de absorbtie mai mari decat calciul din lactate si, desigur, fara toate problemele de sanatate asociate produselor lactate.

CONCLUZIE:

Fiecare specie de mamifer produce lapte pentru proprii copii, iar continutul de proteine, grasimi, carbohidrati si minerale este specific pentru a asigura nutritia optima pentru un copil al acestei specii particulare. Laptele de la un elefant, tigru, leu de mare si vaca sunt fiecare diferite, iar toate acestea sunt diferite de laptele uman.

Cand ne gandim la aceasta, problemele de sanatate asociate cu consumul de lapte si produse lactate de la alte specii nu ar trebui sa vina ca nici o surpriza. Nu exista alte specii care consuma lapte regulat dupa perioada de intarcare si cu siguranta nu de la o alta specie – si, de asemenea,  asa cum am mentionat mai sus, noi oamenii nu am facut aceasta pentru marea majoritate a propriei noastre istorii a evolutiei.

Din fericire, cu laptele obtinut din plante, cum ar fi soia, migdale si orez acum disponibil, dar si a deliciosilor inlocuitori tot pe baza de plante a altor produse lactate, nu a fost niciodata mai usoara sau convenabila evitarea  produselor lactate.