Ingrediente blat:

  • 240 lapte vegetal la alegere (noi am ales lapte de ovăz) 
  • 1 lingură oțet mere 
  •  280 grame făină
  •  280 grame zahăr tos (chiar și mai puțin) 
  •  75 grame cacao
  •  2 lingurițe praf copt
  • 1  ½ lingurițe bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță sare 
  • 108 grame ulei ( cocos, floarea soarelui)
  • 167 grame sos mere (am folosit un sos Bio din DM) 
  • 1 lingură extract vanilie 
  •  235 ml apă fiartă 

Ingrediente Cremă: 

  • Cremă alune și ciocolată (am folosit o cremă vegană din DM)
  • Glazura – ciocolată neagră topită (puteți alege sortimente pentru prăjituri) 
  • Sirop (opțional) – esență rom sau rom + zahăr + apă 

Tip: pentru a spori intensitatea gustului de ciocolată din tort, recomandăm să puneți un pic de espresso sau extract de cafea în compoziție! 


Opțional
: puteți însiropa blatul într-un amestec de zahăr, apă și rom (pus pe foc mic și amestecat până se topește zahărul – apoi lăsat să se răcească)

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 grade. Pregătește 2 tăvițe rotunde mai mici pentru tort sau o tăviță mai mare. ( poți folosi 2 tăvițe separat pentru că astfel se fac mai rapid). Unge tava cu un pic de unt vegetal sau pune hârtie de copt.
  2. Pune oțetul de mere în laptele vegetal și lasă această compoziție deoparte timp de 5-7 minute.
  3. Într-un bol mare, amestecă făină, zahăr, cacao, praf  de copt, bicarbonat de sodiu și sare.
  4. Adaugă ulei, sos de mere, extractul de vanilie și laptele amestecat cu oțet și apa fiarta (nu te speria dacă ți se pare consistența prea lichidă, este absolut normal să fie așa).
  5. Pune compoziția în tăviță/tăvițe și pune la cuptor pentru 30-35 de minute (daăa pui compoziția într-o singură tavă, timpul de coacere va crește). Verifică dacă e gata, introducând o scobitoare în mijloc. Dacă iese curată, este gata! 
  6. Recomand să lași blatul să se răcească complet în cuptor – poți pune o folie de staniol peste pentru a nu se usca.
  7. Opțional: poți insiropa blatul într-un amestec de zahăr,  apă și rom (pune pe foc mic și amestecă până se topește zahărul – lasă să se răcească).
  8. Pentru cremă  – am folosit crema de alune și ciocolată Bio de la DM – adaugă din belșug – tortul acesta nu are calorii 🙂 
  9. Am topit ciocolata neagră și am turnat-o imediat peste tort. 

                              Poftă bună !