Presupunem că nu doar noi am auzit în ultima vreme întrebarea „în ce măsură mă mai pot numi vegan/ă dacă aleg vaccinarea?”. Din fericire, îi putem răspunde acestei întrebări făcând apel tocmai la definiția veganismului. 

După cum știm cu toții, definiția veganismului recunoaște faptul că nu este posibil întotdeauna să evităm să participăm la exploatarea animalelor. Cel mai ușor mod de a înțelege aceste limitări este acela de a ne gândi la îngrijirea medicală. Toate medicamentele sunt în prezent testate pe animale, iar unele dintre acestea conțin și ingrediente de origine animală. Ne dorim, desigur, o lume în care testarea unor produse pe animale în scopuri medicale ia sfârșit. Pentru a putea lupta pentru această schimbare, pentru a putea pune presiune pe schimbări legislative în acest sens, avem nevoie, însă, de vegani sănătoși. De aceea, îi încurajăm pe vegani, de fiecare dată, să aibă grijă de sănătatea lor și a celor din jur, să ia decizii informate (inclusiv atunci când vine vorba de vaccinare) și să se ghideze după principiul activismului sustenabil. 

Cercetarea științifică va duce cu timpul la metode de testare care nu implică animale

Acestea ar putea da rezultate mai exacte. De asemenea, ar putea fi chiar mai reprezentative pentru corpul uman decât modelele animale. Aflăm mai multe despre aceste progrese și despre beneficiile noilor metode de testare chiar de la experții care fac parte din Physicians Committee for Responsible Medicine: Sursa.

Vaccinarea anti COVID-19 joacă un rol fundamental în combaterea pandemiei și salvarea de vieți. Cerințele legale actuale impun ca toate aceste vaccinuri să fie testate pe animale, așadar nu avem la îndemână opțiunea unui vaccin cruelty free. Având în vedere toate aceste date și rolul benefic pe care îl joacă vaccinarea, poziția noastră nu diferă de poziția oficială a celei mai vechi organizații vegane din lume – The Vegan Society. Vom reda mai jos integral poziția lor pentru a clarifica totodată și poziția noastră cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19:

„Definiția veganismului recunoaște faptul că evitarea participării la utilizarea animalelor nu este întotdeauna posibilă și practicabilă. Acest fapt este relevant mai ales în context medical. În cazul COVID-19, vaccinarea va juca un rol fundamental în reducerea efectelor pandemiei și va salva vieți. Testarea pe animale fiind în acest moment o obligație legală pentru orice vaccin, este imposibilă dezvoltarea unui vaccin fără utilizarea animalelor.”

Mai mulți medici vegani au declarat în ultima vreme că încurajează vaccinarea și că optează pentru a se vaccina.

Dr. Rebecca Jones, cunoscută și ca The Vegan Doctor, a declarat într-un interviu recent:

„Realitatea este că toate medicamentele și vaccinurile noastre au fost testate în prealabil în laboratoare pe animale. 

Oricât de dureros este să acceptăm asta, nu cred că asta înseamnă că veganii ar trebui să refuze vaccinul anti COVID-19.

Faptul că mă țin bine și sănătoasă nu face decât să mă ajute în lupta pentru egalitatea animalelor.”

Sursa.

Pentru toți cei care vor să se documenteze mai mult pe acest subiect, facem și o serie de recomandări.

Despre ce sunt și cum funcționează vaccinurile pe bază de ARN mesager aflați mai multe din video-ul VOX:

Cât despre diferențele dintre vaccinuri și eficacitatea acestora, aflați tot dintr-un video realizat de VOX:

Informați-vă din surse sigure. Urmăriți pagina Ministerului Sănătății – România, precum și comunicatele Organizației Mondiale a Sănătății. Aveți grijă de sănătatea voastră și a celor din jur.