Comisia Europeană propune interzicerea utilizării a 29 de termeni pentru alternativele pe bază de plante
17 iulie 2025 – Comisia Europeană a prezentat o propunere care ar restricționa utilizarea anumitor denumiri pentru alternativele pe bază de plante. Scopul declarat este de a îmbunătăți transparența pentru consumatori și de a proteja semnificația istorică și culturală a produselor din carne.
Această propunere, ce modifică Regulamentul privind Organizarea Comună a Pieței, vine la cinci ani după ce Parlamentul European a respins o interdicție similară. Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a blocat inițiative similare la nivel de state membre, precum cele implementate în Franța.
Potrivit Uniunii Vegetariene Europene (EVU), care conduce demersurile împotriva acestei măsuri:
„CJUE a declarat că legislația actuală este suficientă pentru a asigura protecția consumatorilor și transparența. Acest lucru a fost confirmat de Comisia Europeană în repetate rânduri. Suntem surprinși să vedem că instituția își schimbă radical poziția, prioritizând astfel de inițiative. Cu adevăratele probleme cu care se confruntă agricultura europeană, există politici mult mai importante spre care să ne concentrăm,” a declarat Rafael Pinto, Senior Policy Manager la EVU.
Propunerea definește „carnea” ca fiind exclusiv părțile comestibile ale unui animal. Astfel, introduce o listă de 29 de termeni „interziși” pentru produsele pe bază de plante. Termeni precum „vită”, „pui”, „porc”, „bacon”, dar și termeni descriptivi precum „piept”, „aripi”, „ciocănele” sau „coaste”. În prezent, produsele alternative pe bază de plante pot utiliza acești termeni atâta timp cât este clar menționat pe ambalaj că produsul nu conține carne. Rafael Pinto subliniază:
„Există date ample, din mai multe țări ale Uniunii Europene, care arată că consumatorii nu sunt confuzi de folosirea acestor denumiri. Consumatorii nu cumpără accidental produse pe bază de plante. Această propunere nu are legătură cu protecția consumatorilor sau cu transparența. Limitarea artificială a utilizării termenilor asociați cu carnea ar reprezenta o risipă de resurse publice și o îngrădire a spiritului antreprenorial european și a inovației.”
Ce spun studiile?
Un studiu din 2020 realizat de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) arată că majoritatea consumatorilor nu sunt deranjați de utilizarea actuală a acestor denumiri. Până la 80% consideră că denumirile tradiționale ar trebui permise. Atâta timp cât este clar că produsul este pe bază de plante.
Dezbaterea a fost reluată recent și în Parlamentul European. Europarlamentarul francez Celina Imart (PPE) a propus o măsură asemănătoare. Aceasta va fi supusă votului după vacanța de vară. Deși Comisia a exclus termeni precum „burger”, „cârnat” sau „friptură” din noua propunere, aceștia rămân incluși în varianta discutată în Parlament.
„Europa nu poate să afirme că reducerea birocrației, a formalităților administrative greoaie, și creșterea competitivității sunt prioritare, ca apoi să vină cu propuneri absolut inutile. Nu putem vorbi despre securitate alimentară și combaterea schimbărilor climatice, iar între timp să blocăm dezvoltarea unor soluții-cheie. Nu putem cere inovație în agricultură și surse noi de venit pentru fermieri, dacă restricționăm oportunitățile pentru sectorul produselor pe bază de plante. Această propunere contrazice agenda actualei Comisii Europene și prioritățile cetățenilor europeni,” a concluzionat Rafael Pinto.
Pentru mai multe informații:
Rafael Pinto
Senior Policy Manager, European Vegetarian Union (EVU)
+351 914 911 004
www.euroveg.eu
Despre Uniunea Vegetarienilor Europeni (EVU):
Uniunea Vegetarienilor Europeni (EVU) reprezintă 48 de organizații din 29 de țări. Reprezintă și vocea consumatorilor europeni care adoptă o dietă mai bazată pe plante. EVU susține un mediu alimentar favorabil care să faciliteze atât alegerea, cât și producția de alimente pe bază de plante.







Comenteaza