Ingrediente:

  • 2 vinete potrivit de mari
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 ţelină
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 3 roşii
  • 2 ardei graşi
  • 2 gogoşari
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • pătrunjel verde

pentru mămăliguţă:

  • 375 g mălai
  • 50 ml ulei
  • 100 g cașcaval vegetal ras   

Mod de preparare:

          1  Vinetele se spală, se curăţă şi se taie felii groase de maximum 1 cm. Se aşază pe un tocător din lemn şi se presară sare grunjoasă. Se lasă jumătate de oră la scurs, apoi se trec printr-un jet de apă  . Se fierb 2-3 minute. Se scot din apa clocotită şi se lasă deoparte.

          2  Separat, se căleşte ceapa tocată. Se adaugă morcovii şi ţelina tăiate cubuleţe, usturoiul tocat mărunt, ardeii şi gogoşarii tăiaţi felii şi vinetele. Se amestecă uşor şi se înăbuşă 4-5 minute.

          3  Se toarnă apoi apă fierbinte, doar cât să acopere toate legumele şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 15-20 minute.

          4   Se adaugă roşiile decojite şi tăiate cubuleţe şi se fierbe în continuare 10 minute.

          5   Se potriveşte la gust cu sare, piper şi pătrunjel verde şi se răstoarnă într-un vas pentru copt, care se pune în cuptorul încins, la foc mic.

          6    Pentru mămăliguţă, se pune un litru de apă la fiert. Când clocoteşte, se adaugă în ploaie mălaiul, amestecând continuu cu o lingură din lemn.

            7   Se lasă să fiarbă 20-25 minute, apoi se mai pune uleiul şi cașcavalul ras, amestecând bine. Se trage mămăliga de pe foc şi, cu o lingură de supă, se iau porţii mici care se pun în tava cu tocăniţă. Se mai presară cașcaval peste mămăliguţă şi se coace în continuare 10-15 minute.

             8  Se serveşte imediat.