Aceasta reteta de chiftelute fara carne este deosebit de gustoasa. Se pregatesc usor si sunt crocante si delicioase .

Ovăzul acţionează pozitiv şi asupra vaselor de sânge şi a inimii, scăzând colesterolul din sânge şi glicemia (fiind util şi în diabet) şi fiind indicat în tratarea anginei pectorale şi a ulcerului varicos.

Ovăzul este bogat şi în inhibitori ai proteozei şi din această cauză este foarte indicat în lupta cu tumorile pe care le dizolvă (în special la cancerul intestinal).

Şi aparatul urinar beneficiază de pe urma ovăzului, care este diuretic, calmează durerile din colicile renale şi vezicale si vindecă litiaza urinară şi biliară. În plus, ovăzul ajută şi glandele sexuale, rezolvând sterilitatea şi impotenţa şi fiind tonic uterin.

Din punct de vedere al sistemului nervos, ovazul este un excelent tonic asupra celulelor nervoase, fiind indicat în numeroase afecţiuni neurologice, în cazurile de astenie fizică şi psihică, în insomnii şi în stări de surmenaj.

 

INGREDIENTE:

-2 cartofi (250 gr);

-200 gr fulgi de ovăz;                                                                                          

-200 ml de apă clocotită;

-2 cepe;

– 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactiva;

-3 căței de usturoi;

-1 linguriță rasă de sare;

-piper negru – după gust.

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați apa clocotită peste fulgii de ovăz, amestecați și lăsați-i să se umfle timp de 15 minute. Daca este nevoie mai adaugati un strop de apa clocotita.

2.Mărunțiți ceapa și usturoiul cu ajutorul belnderului (sau tocati marunt ).

3.Dați cartofii cruzi prin răzătoarea mică, nu e nevoie să stoarceți compoziția.

4.Într-un vas, puneți fulgii de ovăz, cartofii, ceapa cu usturoul, fulgii de drojdie inactiva, sare și puțin piper negru. Amestecați bine, cât să obțineți o compoziție vâscoasă.

5.Dacă aveți timp, lăsați tocătura încă 10 minute să se odihnească.

6.Daca va grabiti puteți începe să modelați chiftelele imediat, cu mâinile umede.

7Le prăjiți la foc mediusau mic (depinde de aragaz), sub capac, până se rumenesc pe ambele părți.

Se pot servi cu piure de cartofi si sos de rosii sau langa o salata.

 

Pofta buna !