Continuăm seria articolelor cu informații nutriționale și oferim mai multe detalii despre grăsimi bune. 

🌱 Necesarul zilnic de grăsimi?

Grăsimile ne dau energie, protejează organele noastre, susțin creșterea celulară, țin colesterolul și tensiunea arterială sub control și ne ajută să absorbim nutrienți esențiali. Vitaminele A, D și K, de pildă, sunt liposolubile, adică se dizolvă doar în grăsimi. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca nu mai mult de 30% din caloriile zilnice să provină din grăsimi (https://bit.ly/36YWAFH).

Cu toate acestea, oamenii le declară adesea război, mai ales atunci când vor să slăbească. Mai important, însă, decât totalul de grăsimi pe care îl consumăm este tipul de grăsimi și alimentele din care provin.

🌱 Avem de ce să înlocuim grăsimile de origine animală cu cele de origine vegetală?

Sursa grăsimilor face diferența. Un studiu realizat de cercetătorii Școlii de Sănătate Publică Harvard a analizat 90,000 de oameni pe un interval de 22 de ani și a arătat că riscul bolilor cardiovasculare a fost semnificativ redus la cei care au înlocuit grăsimile saturate (găsite cu precădere în alimente de origine animală) cu grăsimi mononesaturate de origine vegetală. În plus, un consum mai mare de grăsimi din plante a fost asociat cu un risc de 16% mai redus de mortalitate prematură.

Sursa

🌱 Există grăsimi vegetale pe care ar trebui să le consumăm mai rar?

Da, inclusiv în rândul alimentelor de origine vegetală putem avea un raport dezechilibrat al acizilor grași omega-6 / omega 3 și un conținut mare de grăsimi saturate. Uleiul de palmier, spre exemplu, are aproape 50% grăsimi saturate și de 45 de ori mai mult omega-6 decât omega-3. Mult mai puține grăsimi saturate și un raport mai bun omega-6 / omega-3 are are uleiul de rapiță (2 la 1) sau cel de măsline, care are doar de 12 ori mai mult omega-6 decât omega-3. Alt aliment pe care ar trebui să-l consumăm cu măsură este uleiul de cocos, care este și el bogat în grăsimi saturate. Atât timp cât ne asigurăm, însă, că majoritatea grăsimilor noastre provin din alimente integrale precum cele indicate astăzi în postare, totul e sub control.

Puteți salva poza pentru a avea la îndemână exemple de surse de grăsimi bune. Dacă vreți să aflați mai multe și despre proteine, apasați aici.