De ce e bine să mâncăm ciuperci?

Începem articolul cu o clarificare: ciupercile nu sunt legume, deși le găsim mereu la raionul cu legume, ci fac parte din al regn, cel al fungilor. Sunt, așadar, mai înrudite cu mucegaiurile, decât cu dovleceii.

Nu contează atât de mult cum le spunem, credem noi, atât timp cât avem grijă să le introducem cât mai des în alimentația noastră. De ce? Pentru că sunt bogate în proteine și fibre, conțin multe vitamine din complexul B și seleniu și au abilitatea de a crea vitamina D atunci când sunt expuse la soare, acest lucru făcându-le o sursă vegetală excelentă de vitamina D. 

Într-un articol dedicat surselor vegane despre vitamina D aminteam că, spre exemplu, ciupercile sălbatice și cele expuse la lumină ultravioletă pot conține între 154 și 1136 IU la 100 de grame. Sună bine, nu-i așa?

Ciupercile și ergotioneina

În plus, ciupercile conțin și un aminoacid cu proprietăți deosebite: ergotioneina, care joacă un rol fiziologic important. În cartea sa, „Cum să nu mori”, doctorul Michael Greger ne spune despre acest aminoacid:

Ergotioneina se concentrează în acele părți ale corpului în care există cel mai mare stres oxidativ, cum ar fi ficatul și lentilele ochilor, precum și în țesuturile sensibile cum ar fi măduva osoasă și sperma. Cercetătorii au emis ipoteza că acest aminoacid ar putea juca un rol de cito-protector, adică de protector al celulelor, lucru care a fost confirmat ulterior.”

Un studiu publicat în 2019, în jurnalul internațional Cancer, a pus în evidență legătura dintre consumul regulat de ciuperci și riscul redus de a dezvolta cancer de prostată. Cercetătorii au concluzionat că acei bărbați care au consumat ciuperci o dată sau de două ori pe săptămână au avut un risc cu 80% mai redus de a face cancer de prostată față de cei care nu consumau deloc ciuperci. Autorii studiului au mai sugerat și că responsabil pentru acest efect benefic poate fi tocmai aminoacidul despre care vorbeam mai sus, ergotioneina. Printre ciupercile cu cel mai ridicat conținut de ergotioneină se numără: shiitake, pleurotus și maitake (denumită și “regele ciupercilor” sau “ciuperca dansului”).

Important! Acest aminoacid cu proprietăți speciale, ergotioneina, nu este distrus atunci când este preparat termic, fiind stabil la căldură. Așadar, puteți găti ciupercile cu încredere, și e chiar recomandat să o faceți întrucât în acest mod distrugeți o toxină pe care acestea o mai conțin numită agaritină, toxină pe care nu ar trebui să o consumăm.

În încheiere, pentru că sigur v-am făcut poftă, vă recomandăm o rețetă simplă și delicioasă de ciuperci pane