În urmă cu o săptămână am făcut cunoștință cu nepoții lui mamaie: George Albina și Gabriel Staicu. Ne-am dat seama atunci că mintea noastră se lupta cu niște preconcepții despre ce înseamnă să te ocupi de fructe și legume. Cumva nu reușeam să asociem preocuparea aceasta pentru grădinărit cu doi studenți plini de energie, de vise și proiecte, hotărâți să demonstreze cât de fain poate fi să aduci oamenilor hrană adevărată și cât de important este să susținem producătorii locali. Nu numai în această perioadă marcată de pandemie, ci constant. 

Aplicăm des șabloane atunci când interpretăm lumea, cel mai adesea inconștient, și am vorbit și despre asta: despre cum lumea se așteaptă ca un tânăr care studiază în București să viseze la un job într-un birou, în fața unui calculator. Ce îți poți dori mai mult, nu-i așa? Ei bine, îți poți dori altceva. Iar nepoții lui mamaie ne încurajează să dăm frâu liber pasiunii pentru acel ceva. Și curiozității. Nu contează că nu ai ani de experiență într-ale grădinăritului. Contează uneori mult mai mult să vrei să o ajuți pe mamaie și pe alți producători locali să pună pe mesele oamenilor, chiar și în pandemie, fructe și legume proaspete, delicioase și pline de nutrienți. 

Așa că am stat la taclale. Despre ce anume veți vedea mai jos. 

       

        🌱 Cum a început povestea “Grădina lu mamaie”? Povestiți-ne despre voi în câteva cuvinte, cum ajung doi studenți din București să se ocupe de asta?

R: Povestea a început acum câteva decenii când o mână de bulgari au construit așezarea ce poartă astăzi numele de Băleni Sârbi. O comunitate ce s-a focusat pe munca câmpului. Poate vă întrebați de unde denumire de sârbi. Ei bine au folosit această falsă identitate de frica repatrierii. Grădina lu mamaie a existat dintotdeauna, dar acum produsele sale ajung la mai multe persoane. Toată poveste este completată de apariția celor doi nepoți ai săi care într-o seară, văzând că munca mamaiei poate fi în zadar, s-au decis să creeze comunitatea Grădina lu mamaie. Cei doi nepoți sunt studenți la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București.

        🌱 Ce v-a determinat să porniți o astfel de afacere?

R: Am creat inițial această comunitate din dorința de a o ajuta pe mamaia să nu arunce legumele din grădina, având în vedere situația pandemică, ca mai apoi să încercăm să ajutăm și alți producători locali cu care colaborăm în prezent.

        🌱 Care a fost răspunsul oamenilor la această inițiativă?

R: Am fost plăcut surprinși să avem 20 de comenzi în mai puțin de 24 de ore de la publicarea anunțului pe Facebook. În general oamenii au fost foarte receptivi și au susținut această inițiativă.

        🌱 Care este următorul pas pentru Grădina lu mamaie?

R: Noi ne-am dori să mărim comunitatea și să reușim să deschidem un punct fix în București.

        🌱 Cum arată o zi din viața mamaiei, dar a voastră?

R: O zi din viața mamaiei este foarte plină. Începe cu trezitul pe la 04:30-05:00, apoi cu mersul la piața din Buftea, unde o puteți găsi aproape în fiecare zi. După ce se întoarce acasă se pune să gătească (pecenina sau plăcinta sârbească sunt dintre specialitățile sale) și apoi merge în grădină. Noi, nepoții, ne ocupăm de preluarea comenzilor, distribuirea lor și facultatea online. Iar când ne rămâne timp, mergem în grădină pentru că mereu e ceva de făcut.

        🌱 Cum a fost experiența intrării în mediul online?

R: A fost o experiență destul de anevoioasă. Dar norocul nostru a fost că am crescut în era tehnologiei.  

        🌱 Ce avantaje și dezavantaje ați întâmpinat și cum v-au ajutat să evoluați?

R: Cel mai mare dezavantaj a fost că nu aveam experiență în acest domeniu. Lucru care ne-a îngreunat activitatea la început. Ulterior am început să învățăm cum este această lume și ne-am adaptat la cerințele publicului. Un lucru pe care îl considerăm a fi un avantaj este faptul că suntem tineri creativi. Un alt avantaj a fost faptul că oamenii cu care am interacționat au fost foarte înțelegători cu micile scăpări pe care le-am avut (ex: mai uitam să ducem o salată) oferindu-ne sugestii pentru a face mai simplu interacțiunea dintre noi.

        🌱 Ce sfaturi ați da cuiva la început de drum în acest domeniu?

R: Sfaturi tehnice ar fi destul de multe, dar cel mai important pentru început este să ai curaj.

        🌱 Ce fructe și legume își poate lumea cumpăra de la voi, ce recomandați în perioada asta?

R: În grădina lu mamaie puteți găsi o diversitate de produse începând cu ceapă verde, roșii, castraveți până la fructe ca zmeură, prune, afine, precum și multe altele. În această perioadă recomandăm salatele, atât cele de legume, cât și cele de fructe. 

        🌱 Cum vă pot susține oamenii?

R: Oamenii ne pot susține cu un like și share la pagina de Facebook (www.facebook.com/gradinalumamaie/) cât și Instagram (www.instagram.com/gradinalumamaie/), dar și comandând produsele din grădina ei.