• Ce este?

Vitamina B12 este produsa de bacterii sau de alte organisme unicelulare gasite in intestinul subtire al animalelor, inclusiv al oamenilor. Desi aceasta vitamina este gasita in principal in alimentele de origine animala, aceasta poate fi gasita si in produse pe baza de plante.

  • Ce face?

B12 este responsabila atat pentru functionarea sanatoasa a creierului si a sistemului nervos, cat si pentru formarea globulelor rosii.

Vegan sau nu, toata lumea ar trebui sa aiba in vedere consumul unui compus de multivitamine ce contine B12, in cazul in care aportul sanatos de vitamine nu este asigurat in intregime prin alimentatie. Cu acestea fiind spuse, aceasta B12 poate fi gasita si in alimente fortificate, incluzand drojdie inactiva, lapte de soia Silk, si anumite alternative de carne.

  • Ce fel de suplimente de B12 sa iau?

Suplimentele de B12 vin intr-o varietate de forme, incuzand lichida, masticabila, pilule, si tablete sublinguale sau benzi dizolvabile. In timp ce multi considera ca tabletele sublinguale sunt de preferat, cel mai important lucru este sa fie administrate regulat.

  • De cat am nevoie zilnic? De unde sa stiu ca iau doza suficienta?

Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 2.4 micrograme (nu miligrame), cu cerinte crescute pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.

Daca nu consideri ca iti asiguri cantitatea suficienta de B12, este cel mai bine sa te consulti cu medicul de familie care poate cere un test de sange pentru a determina aceasta.

  • Daca nu suntem facuti sa mancam animale, atunci de ce trebuie sa luam suplimente?

B12 nu se gaseste doar in carne, o multime de carnivori pot prezenta deficite de asemenea. De fapt, guvernul SUA recomanda ca oricine peste 50 de ani sa consume suplimente cu B12.

Oamenii obisnuiau sa isi ia o parte din necesarul de B12 din apa neepurata pe care o beau sau din fructele, legumele sau cerealele nesterilizate cu sapun. Deoarece standardele de igiena s-au imbunatatit, nevoile noastre s-au schimbat.