Verificarea realității: vrem ca toată lumea să fie vegană, dar numai o parte minusculă a populației este astfel.

Nu ajută deloc să te plângi de situația actuală sau să îi faci pe toți cei care nu sunt vegani egoiști, nepăsători sau ipocriți.

Să vedem ce putem să facem este mult mai productiv, vedeți imaginile de mai jos. Diagrama circulară din stânga reprezintă numărul mic de oameni care sunt dispuși să facă un efort relativ mare care implică în ziua de azi să devii vegan. Efortul este reprezentat de panta abruptă din dreapta.

Majoritatea veganilor și activiștilor pentru drepturile animalelor încearcă să mărească felia de diagramă prin creșterea motivației populației astfel încât mai multe persoane să vrea să facă (și să facă) efortul necesar să devină vegani:

Asta, în sine, nu este suficient ca să ajungem la o lume vegană. Sunt optimist și cred că majorității oamenilor, în inimile lor, le pasă de animale și nu vor să le vadă rănite. Chestia este că nu le pasă suficient să fie dispuși să aibă de-a face cu prea multe inconveniențe (sau cu ceea ce văd ei ca fiind inconveniență).

Așadar, în plus față de creșterea motivației, avem nevoie de…V-ați prins: avem nevoie să facem panta mai puțin abruptă:

Să facem panta mai puțin abruptă înseamnă că vom crea un mediu care oferă atât de multe alternative vegane și în care fabricarea produselor animale devine din ce în ce mai grea, astfel încât oamenii să fie nevoiți să facă din ce în ce mai puțin efort și prin urmare să aibă nevoie din ce în ce mai puțin de motivație.

Cu cât mai lină panta/cu cât mediul este propice pentru veganism, cu atât mai mulți oameni vor deveni vegani.

Unii vor deveni vegani doar dacă panta este așa:

Iar câțiva codași vor avea nevoie să fie astfel:

Multor vegani li se pare trist și depresiv să avem nevoie să facem lucrurile așa de simple înainte ca oamenii să facă ceea ce este din punct de vedere moral lucrul corect. Pot să empatizez cu acest sentiment. Dar luați asta în calcul: nu e ca și cum eu sau tu am devenit vegani exclusiv datorită motivației morale. Am avut nevoie și noi de o anumită disponibilitate de alternative, fără de care nu am fi devenit vegani. S-ar putea să crezi că ai avut doar nevoie să auzi informațiile corecte sau să ai gândurile corecte, dar asta nu e adevărat: ai devenit vegan atunci când ai avut suficientă motivație să urci panta. Unii poate că au urcat-o atunci când a fost și mai abruptă (să zicem că în anii 1970).

Toată lumea are nevoie ca panta să fie într-un anumit fel. Foarte puțini sau niciunul dintre noi nu ar fi fost capabil să urce această pantă:

Ca să nu mai zic de asta:

Totul este relativ. Fii bucuros că ai fost capabil să devii vegan atunci când ai facut-o. Dar conștientizează că întotdeauna au fost oameni care au făcut asta înaintea ta. Și nu te aștepta ca toți ceilalți să devină vegani azi. Lucrează atât la motivație cât ȘI la facilitarea lucrurilor.

Articol original publicat de Tobias Leenaert pe: https://veganstrategist.org/2017/04/19/would-you-have-gone-vegan-if/