După umila mea părere, să fii un vegan eficace nu este în primul și în primul rând despre a fi vegan până la ultimul microingredient. În schimb, e despre a comunica într-un mod în care dechide cât mai multe inimi şi minţi către un stil de viaţă şi alimentar cu compasiune. Iată lista mea de 12 obiceiuri pentru vegani super eficace:

Morcov diamant

1. Veganii super eficare se pot pune în pielea oricărei persoane cu care discută. Știu că ceilalți oameni pot fi foarte diferiți în foarte multe aspecte. Ar putea să aibă interese și motivații diferite, modalități diferite de a face schimbări și a face față provocărilor. Așadar…

2. Veganii supereficace sunt adaptivi. Pot să adopte modul în care discută și ceea ce discută, în funcție de audiență. Nu sunt dogmatici în abordarea lor. Știu că sunt sub obligația morală să prezinte veganismul ca o obligație morală.

3. Veganii super eficace încurajează fiecare pas pe care oamenii îl fac. Știu că schimbarea se întâmplă gradual. Așadar, veganii super eficace se concentrează pe lucrurile bune pe care oamenii deja le fac, în loc de lucrurile pe care nu le fac încă.

4. Veganilor super eficace nu le pasă de puritate. Știu că în ceea ce îi privește atât pe ei cât și pe ceilalți, să te concentrezi pe puritate este neproductiv. Vor să fie cât mai accesibil să devii vegan, cât mai ușor și atractiv posibil. Știu că mâncatul cu compasiune nu este o chestiune de “ori… ori”, albă sau neagră, acum ori niciodată. Vor să ajute oamenii să facă primul pas și nu ultimul pas.

5. Veganii super eficace nu au nevoie să aibă dreptate. În schimb, se concentrează pe ceea ce funcționează. Din acest motiv dezbat sau se ceartă rar. Știu că pe lângă aducerea argumentelor, pot să aducă și informații practice, rețete sau o experiență culinară (de exemplu gătesc pentru alții).

6. Veganii super eficace știu să asculte. Știu că ascultarea este esențială în comunicarea reală. Veganii super eficare știu așadar să pună întrebări și știu când să tacă. Sunt prietenoși și au simțul umorului. Știu că procesul conversațiilor lor este adesea mai important decât conținutul.

7. Veganii super eficace își amintesc de cum era să fii non-vegan – nu suferă de amnezia vegană. Știu că la un moment dat au mâncat produse animale și poate au fost ei înșiși surzi la argumentele pentru drepturile animalelor chiar dacă le-au fost articulate în mod clar. Așadar, sunt răbdători și înțelegători.

8. Veganii super eficace știu că schimbarea atitudinii poate veni după schimbarea comportamentului. Așadar, nu le pasă atunci când oamenii își încep drumul vegan pentru sănătate sau din orice alt motiv. 

9. Veganii super eficace sunt umili. Știu că nu sunt perfecți. Știu că alți oameni ar putea să facă alte lucruri extraordinare chiar dacă nu sunt vegani. Și știu că nu au toate răspunsurile.

10. Veganii super eficace au încredere în oameni. Știu că majoritatea oamenilor vor să facă bine și nu vor ca animalele să sufere. Veganii super eficace știu că schimbarea este o chestiune de timp. Își dau seama că un lucru important pe care trebuie să îl facem este să ușurăm oamenilor viața ca să acționeze și să mănânce cu compasiune, furnizând variante vegane mai multe și mai bune.

11. Veganii super eficace înțeleg importanța crucială a mâncării bune. Aplaudă dezvoltarea noilor produse, învață cum să gătească și pot să inspire alți oamenmi spunându-le despre cât de bine pot să mănânce ca vegani.

12. Veganii super eficace nu judecă. Văd veganismul – ca și cum ai deveni un om mai bun – drept o călătorie mai degrabă decât o destinație, ceva ce nu se va termina vreodată și poate să înceapă în multe modalități.

Dacă vrei să afli mai multe despre aceste idei, vezi aceste prezentări video.

Articol original publicat de Tobias Leenaert pe: https://veganstrategist.org/2016/03/25/the-12-habits-of-highly-effective-vegans/