Este important să susținem ceea ce credem. Este important să influențăm alți oameni pentru a ne urma exemplul. Uneori, totuși, putem să fim un pic *prea* pătimași în efortul noastru de a aduce cât mai muți oameni de partea noastră. În special veganii “proaspeți” sunt uneori înclinați să susțină 24/7 aceasta cauză, de multe ori prin mijloace care nu sunt tocmai productive. Iată câteva sfaturi ca să evităm ceea ce se numește “noua veganită” și cum să fii iscusit în susținerea veganismului de la bun început.

vegan advocacy

1. Rămâi deschis la minte

Ai încetat să consumi produse animale, dar te rog să nu încetezi să gândești. Mișcarea nosatră nu a rezolvat totul.  Încă putem să ne îmbunătățim, să devenim mai informați, mai înțelepți și mult mai eficienți. Află că a fii vegan nu este punctul final ci, că poți, chiar ar trebui și vei continua să crești și să evoluezi.

2. Nu te lăsa orbit de emoții

Am înțeles: ai descoperit adevărul despre ceea ce li se întâmplă animalelor, ai încetat să mai consumi produse de origine animală și ești acum destul de furios că acest abuz tot continuă. Cum pot ceilalți să nu ajungă la aceeași concluzie ca tine? Dacă devii nerăbdător cu ei, amintește-ți că propria ta conversie nu s-a realizat peste noapte: ceea ce într-un final te-a făcut să devii vegan a fost probabil ultimul incident sau ultima informație dintr-o întreagă serie, de-a lungul a mulți ani de zile.

3. Fii modest

Abia ai ajuns aici. Deși nu e nicio garanție că ei au devenit mai înțelepți sau mai buni, veganii “mai vechi” au mai multă experiență cu navigarea printr-o lume non-vegană și cu dialogul cu oamenii despre acest lucru. Poate că au devenit mai flexibili și mai nuanțați. Dar nu îi judeca imediat: asta nu îi face niște trădători.

4. Amintește-ți că veganismul nu este un scop în sine

A fi vegan este despre reducerea suferinței. Ține mereu acest scop fundamental în minte. Judecă ceea ce nu judeci, nu prin întrebarea “e vegan?” ci prin “reduce oare asta suferința?”

5. Caută oameni cu aceeași gândire…

Făcând parte dintr-o comunitate virtuală sau în viața reală poate să ajute mult, în special la început. Acceptă ajutorul celorlalți, ia-ți răspunsuri la întrebările tale și relaxează-te în prezența oamenilor în fața cărăra nu ești nevoit să îți aperi stilul de viață, sau pe care nu trebuie să îi convingi de nimic.

6. …dar să și ieși din bulă

Deși să fii vegan într-o comunitate poate fi un ajutor imens, există pericolul de a sfârși într-o cameră cu ecou. Continuă să discuți cu oameni care nu se află acolo unte te afli și tu. Nu doar pentru a îi influența, ci pentru a îi înțelege și pentru a învăța de la ei.

7. Nu exagera cu afirmațiile vegane

Unor susținători le place să le spună altora că veganismul va rezolva toate problemele mondiale. Nu crede asta. E un lucru grozav de făcut pentru atât de multe aspecte dar nu este un panaceu. Exagerarea nu va ajuta cauza noastră și îi va face pe cei mai puțin creduli și mai sceptici.

8. Nu încerca să fii perfect

Dacă ești 99% vegan, ești vegan (cel puțin în ochii mei). Poți să te străduiești să ajungi la 100% sau chiar 110%, dar presupune foarte puține beneficii în plus (și s-ar putea să fie contraproductiv). Nu te simți vinovat dacă nu reușești 100%, iar dacă reușești, nu îi privi de sus pe cei care nu o fac.

9. Fii orientat spre alimentație

Argumentele și discuțiile au limitele lor. În special argumente morale pot să ducă la multă opoziție. Mâncarea e un mod grozav de a îi influența pe ceilalți prntr-o modalitate neamenințătoare. Du oamenii la un restaurant, gătește pentru ei, dă-le mostre… Tinde să le oferi experiențe vegane culinare iar restul va fi mult mai ușor.

10. Fii prietenos și pozitiv

Furia, frustrarea și nerăbdarea doar îi va aliena pe ceilalți și îi va ține la distanță. Fii drăguț și oferă încredere. E mai bine pentru tine și pentru ei. Ai încredere în oameni, ai încredere că majorității îi pasă la nivel fundamental. Și ai puțină credință că toată lumea e capabilă să vadă luminița.

Vrei să înveți mai multe despre susținerea veganismului? Vezi cartea mea Cum să Creem o Lume Vegană

Articol original publicat de Tobias Leenaert: https://veganstrategist.org/2017/07/26/ten-communication-tips-new-vegans/