Articol original publicat de Tobias Leenaert activist vegan și autor al carții “How to create a vegan world”:

“Veganii și susținătorii drepturilor animalelor fac adesea comparații între mișcarea pentru drepturile animalelor și alte mișcări pentru dreptate socială, precum campaniile împotriva sclaviei, a mișcării feministe etc.

Deseori aceste comparații sunt ilustrații bune pentru a face oamenii să vadă anumite lucruri sau să se gândească la animale într-o lumină diferită, cred în același timp că trebuie să fim foarte atenți cu ele și să vedem nu doar asemănările ci și deosebirile.

Cred că există o problemă atunci când oamenii folosesc analogia cu cauzele umane ca să justifice lipsa luptei pentru îmbunătățiri treptate.

Sună cam în felul următor:

Un activist pragmatic spune că este în favoarea anumitor reforme, precum interzicerea castrării porcinelor fără anestezie. Alții (Francione și comunitatea lui “aboliționistă”, de exemplu) s-ar putea să contracareze cu ceva de genul (acesta e un citat real):

“Ar susține cineva legalizarea sclaviei sexuale a copiilor? Toți ar spune că e obligația noastră morală să susținem sfârșirea sclaviei sexuale a copiilor și că aceste “âmbunătățiri” sunt total inadecvate și discriminatoare a speciei.”

Aceiași oameni ar putea argumenta astfel: nu vom susține în veci “violul într-un mod uman” sau: nu e ok să nu îți bați nevasta doar miercurea  (referindu-se la Meatless Monday – lunea fără carne).

Cred că această comparație e foarte șubredă în cel mai bun caz (și asta e spusă cu blândețe). Sexul cu minori, sclavia, violul sau bătutul nevestei sunt lucruri cu care 99% dintre oameni nu vor fi de acord. Uciderea animalelor pentru mâncare este ceva cu care doar puțini oameni nu sunt de acord iar restul nu doar acceptă dar și sărbătoresc asta. Evident, strategii diferite sunt necesare pentru probleme ce dau naștere unor opinii publice atat de diferite.

În general, cred că ar trebui să fim atenți atunci când facem paralele între probleme legate de animale și alte probleme sociale (umane). Haideți să nu pierdem din vedere diferențele relevante. Atunci când le pierdem din vedere, ne pot orbi și s-ar putea să credem că putem aplica exact aceleași strategii, tactici sau stiluri de comunicare, în timp ce sunt disponibil altele mai bune.”

Traducerea în limba romană de Teodor Vasile