Din ciclul “Ştiaţi că?”:

  • După alcoolism şi fumat, consumul de carne este cea mai răspândită cauză de mortalitate în ţările din Europa, SUA, Australia.
  • Industria cărnii de vită a contribuit la mai multe decese în America decât toate războaiele din acest secol, toate dezastrele naturale şi toate accidentele de automobil luate împreună. În cazul în care carnea de vită este ideea ta de „hrană adevărată pentru oameni adevăraţi” (slogan al industriei în SUA), ar trebui să te asiguri că locuieşti într-adevăr aproape de un spital bun.
  • În SUA, poluarea cauzată de fermele de animale este de 130 de ori mai mare decât cea determinată de oameni, iar agricultura destinare hranei animalelor contribuie mai mult la poluarea apei decât toate oraşele americane şi toate ramurile industriale.
  • Peste 50% din poluarea apei în Europa este cauzată de creşterea de animale în masă. Azotatul rezultat din agricultură a pătruns deja atât de adânc în pânza freatică, încât unele mărci de apă minerală nu mai corespund valorilor directivelor pentru apa de consum.
  • În Olanda, majoritatea precipitaţiilor provin de la amoniacul din grajdurile vacilor – ele cauzează mai multe pagube ţării decât toate automobilele şi uzinele la un loc. Nitratul din bălegarul lichid eliberat în atmosfera sub formă de amoniac este o otravă pentru mediul înconjurător, cauzând aşa-numita ploaie acidă şi alte depuneri conţinând acizi.
  • Amoniacul din materiile fecale animale nu se rezumă la a deţine un rol crucial în ploaia acidă. Astfel, aerosoluri secundare se formează în atmosferă prin intermediul amoniacului, sub formă de pulberi în suspensie sau sub formă de praf fin, punând în pericol sănătatea umană. Directorul Ministerului Mediului, Pădurilor şi Agriculturii din Elveţia, Philippe Roche, consideră că 3.700 de oameni mor anual în Elveţia din cauza acestui praf fin. Domnia sa estimează costurile adiţionale de sănătate a se situa în jurul a 4,2 milioane de franci elveţieni pe an.
  • O persoană ar putea face duş zilnic un an de zile cu aceeaşi cantitate de apă necesară producerii unui singur kilogram de carne.
  • În Asia, cele mai sărace segmente ale populaţiei suferă în mod deosebit din cauza consumului enorm de apă necesar producţiei de carne.
  • Aproximativ 90% din emanaţiile de amoniac din agricultură provin din bălegar şi bălegar lichid. Cercetările ştiinţifice identifică în mod cert creşterea animalelor în masă ca fiind una dintre cauzele majore ale distrugerii pădurilor.
  • Solicitarea intensivă a ugerului unei vaci de lapte necesită de cele mai multe ori tratament medicamentos pentru prevenirea infecţiilor. Medicamentele administrate ajung apoi direct în ecosistem.
  • Păşunile pentru vite ocupă deja o treime din suprafaţa pământului planetei noastre. Din 1970, mai mult de 20 milioane de hectare de păduri tropicale au fost transformate în păşuni pentru vite.
  • Pe aceeaşi suprafaţă de pământ necesară producerii unui kilogram de carne ar putea fi recoltate în aceeaşi perioadă de timp 200 kg de roşii sau 160 kg de cartofi.

Imaginea de mai jos este edificatoare în ceea ce priveşte cantitatea de resurse necesară şi impactul asupra mediului pentru un gram de proteină vegetală versus un gram de proteină animală.