În articolul Lăsați-o pe Beyonce am scris despre cum uităm că nu doar acțiunea influențează comportamentul ci şi comportamentul poate influența atitudinea. Asta înseamnă că modul în care ne comportăm cu un lucru influențează convingerile noastre despre acel lucru. Aceste convingeri pot fi văzute ca explicări ale acelui comportament.

Iată un exemplu a ceea ce vreau să spun. V-aş invita să spuneți dacă greşesc. Priviți imaginea de mai jos: un toreador în stânga şi un măcelar în dreapta. Practic, ambii fac acelaşi lucru: meseria lor este să omoare vaci. Dacă prezinți această imagine unui public general (omnivor) şi îl întrebi: care dintre aceşti oameni îți displace cel mai mult, atunci ştii că răspunsul va fi toreadorul. Dar de ce?

Atunci când pun întrebarea asta în prezentări, primesc răspunsuri diferite, probabil cel principal este că toreadorul omoară pentru amuzament pe când măcelarul face asta pentru ceva esențial cum ar fi mâncarea. Asta ar putea fi foarte bine modul în care oamenii privesc lucrurile, deşi m-aş aventura să zic că mâncatul cărnii nu e mai puțin trivial decât este o “tradiție” veche de mulți ani. Un alt motiv pentru care oamenii îl spun este că luptele la coridă sunt asemănătoare cu tortura, pe când munca măcelarului este să asigure o moarte rapidă şi lipsită de durere pe cât posibil. Aceasta şi alte explicaţii sunt cu siguranță valide însă cred că există un motiv mai important pentru care oamenii judecă aceste două cazuri diferit:

Majoritatea oamenilor nu participă la luptele de coridă în vreun fel, deci le este uşor să dezaprobe toreadorul. Majoritatea oamenilor consumă carne, aşa că e mult mai dificil să dezaprobi măcelarul. Deci cred că acesta este un caz în care comportamentul oamenilor le influențează convingerile.

Asta înseamnă că dacă vrem să schimbăm convingerile oamenilor despre mâncat animale, e foarte important ca noi, ca o societate, să devenim mai puțin dependenți de animale pentru carne. Cele mai noi generații de substituiri de carne( cum ar fi în SUA: Gardein, Beyond Meat etc.) fac o treabă foarte bună şi de asemenea carnea în vitro evident că poate avea un impact incredibil.

Prin toate căie, continuați să informați populația despre aspectele negative ale cărnii, căci unii îşi vor schimba comportamentul. Dar țineți cont şi de faptul că şi reciproca e importantă. Asigură-te că au experiențe culinare vegane delicioase.

Articol original publicat de Tobias Leenaert: http://veganstrategist.org/2015/06/13/how-what-you-eat-determines-what-you-think/