UE ar trebui să împiedice încercarea industriei cărnii de a interzice anumite denumiri pentru produsele de origine vegetală, precum “burger vegan”.

Mai multe grupuri de lobby din industria cărnii și-au unit forțele pentru a cere Uniunii Europene să interzică anumite denumiri pentru produsele de origine vegetală. Pe lista lor? “Burger vegan”, “schnitzel vegan”, ba chiar și “asemănător cu brânza” sau “iaurtul”, în cazul alternativelor plant based la produsele lactate.

Acum poate vă gândiți cu ce ne poate afecta asta pe noi, în România? E simplu, aruncați un ochi pe lista de produse a celor de la Verdino, o companie românească axată pe producerea de alternative vegane la carne și lactate. Veți găsi mici vegani, burgeri vegani, adică tot felul de produse care, potrivit industriei cărnii, induc consumatorii în eroare. Vă produc confuzie aceste denumiri? Nici nouă, și nici autoarei Barbara Ellen.

În articolul publicat săptămâna aceasta în The Guardian, “Sorry, but bangers and burgers belong to vegans and vegetarians too”, Barbara Ellen afirmă următoarele:

„Ceea ce nu reușește să înțeleagă reprezentanții acestei industrii este că oamenii evită/reduc consumul de produse din carne din motive complexe. Unele dintre acestea sunt: bunăstarea animalelor, mediu, sănătate. Motiv pentru care este puțin probabil să sufere de “confuzia consumatorului”. Sigur, sunt vegetariană de-o viață și pot fi subiectivă. Dar totuși nu am cumpărat vreodată carne din greșeală. În 2019 comitetul electiv al Camerei Lorzilor a fost informat că mai puțin de 4% din consumatori au cumpărat din greșeală un produs vegetarian/vegan.”

Reglementări riguroase pentru toate produsele alimentare.

Legat de reglementările cerute de industria cărnii, tot aceasta mai spune:

“Producătorii de carne subliniază că nu toate alternativele vegetale sunt sănătoase. Deoarece acestea pot avea un conținut ridicat de sare, zahăr și aditivi. O observație bună! Doresc reglementări riguroase pentru toate produsele alimentare. Există multe întrebări legate de faptul că suntem în continuare condiționați, deși nu mâncăm carne, să o avem reprezentată (falsificată) în farfurie.

De ce contează forma?

Nu este vorba despre vegetarieni/vegani care poftesc mâncare care să semene cu carnea. Într-adevăr, acei vegetarieni/vegani care consumă înlocuitori pentru produsele din carne (și nu toți o fac) nu tânjesc după “carne adevărată”. Este mai ușor uneori să replici preparate clasice, cu înlocuitori de carne. Preparate precum: “Burgeri cu cartofi prăjiți”, “Cârnați cu piure” sau “Curry thailandez cu pui”.  Dacă nu rămâneți cu altceva din acest articol, vă rog să înțelegeți că unii vegetarieni/vegani nu sunt bucătari buni, sau sunt leneși în bucătărie, la fel ca mulți consumatori de carne. Vă mulțumesc pentru răbdare și înțelegere!”

Ar fi minunat dacă ar exista înțelegere…

Însă cel puțin aceia hotărâți să pună bețe în roate viitorului alimentației sustenabile, despre care știm cu toții deja că e unul centrat pe plante, nu sunt dispuși încă să o ofere. O sugestie propusă de aceștia pentru mezelurile și burgerii vegetali este ca ei să fie numiți „tuburi” sau „discuri”. Mmmm, delicios, nu-i așa? Ne și imaginăm cum ne rugăm prietenii să ne ia și nouă niște tuburi de la Verdino sau niște discuri de la Naturli.

Este ciudat să vezi industria cărnii făcând ceea ce este în principiu acapararea unui concept.

Dincolo de toate glumele însă și de așa-numita “deturnare culturală” la care fac referire cei care doresc interzicerea acestor denumiri, e vorba totuși despre ceva cât se poate de serios. Este vorba, exact așa cum punctează și Barbara Ellen în articolul său din The Guardian, de faptul că o întreagă industrie este zguduită de apariția alternativelor vegetale pe piață. De ce ne-ar deranja forma unui cârnat sau a unui burger, se mai întreabă ea. “Ar vrea cineva să protejeze drepturile unui plic de ceai? Să interzicem infuziile impertinente de fructe? Oricare ar fi decizia luată, dictarea faptului că unele feluri de mâncare sau unele forme pot fi realizate doar cu ingrediente de origine animală pare a fi cu adevărat “deturnarea culturală”. Industria cărnii își poate păstra preparatele, însă burgerii aparțin tuturor.”

Asta credem și noi. Că micii, burgerii, chiftelele, ne aparțin tuturor și că avem dreptul să ne bucurăm de ele și în forma lor vegetală. Ne dorim asta, nu suntem confuzi. 

 

Articolul Barbarei Ellen

Petiția Stop The Veggie Burger Ban