Cercetatorul japonez Yoshinori Ohsumi a castigat premiul Nobel pentru medicina in 2016 pentru ”descoperirea mecanismelor autofage”, potrivit Comitetului Nobel, reunit luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Laureatul premiului Nobel pentru medicina din acest an a descoperit mecanismele care determina ”autofagia”, un proces fundamental pentru degradarea si reciclarea componentelor celulare, se afirma in comunicatul oficial al Comitetului Nobel.

Termenul ”autofagie” isi are originea in cuvintele grecesti ”auto” (”de la sine”) si ”phagein” (”a manca”). Prin urmare, ”autofagie” inseamna consumarea propriilor tesuturi de catre un organism.

Acest concept a aparut in anii 1960, dupa ce oamenii de stiinta au remarcat ca celulele vii pot sa isi distruga propriile componente, inconjurandu-le cu membrane, formand astfel vezicule in forma unor saci microscopici, care sunt apoi transportati in compartimentul de reciclare – denumit ”lipozom” – unde acestia sunt descompusi.

Intr-o serie de experimente desfasurate la inceputul anilor 1990, cercetatorul japonez Yoshinori Ohsumi a folosit drojdia de panificatie pentru a identifica genele esentiale in procesul de autofagie. Apoi, savantul nipon a descoperit mecanismele din spatele autofagiei in cazul drojdiei si a demonstrat ca un mecanism similar, dar mai sofisticat, este folosit si de celulele umane.

Cercetarile lui Yoshinori Ohsumi au condus la descoperirea unei noi paradigme a felului in care celulele isi recicleaza continutul. Descoperirile sale au deschis calea spre o intelegere mai buna a importantei fundamentale pe care autofagia o are in multe procese fiziologice, precum adaptarea organismului la infometare sau reactia la infectie. Mutatiile genelor autofage pot sa provoace diverse afectiuni, iar procesul autofagic este implicat in mai multe boli, precum cancerul si maladiile neurologice.

Descoperirea laureatului ne dovedeste ca infometarea organismului si postirea sunt de un real folos, organismul intr-adevar se curata datorita activarii enzimelor de detoxifiere. Aceasta asigura mentinerea cat mai indelungata a organismului in putere si in forma tanara, prin eliminarea toxinelor si reziduurilor cumulate zilnic in corpul fiecaruia dintre noi.

Yoshinori Ohsumi, 71 de ani, este profesor la Centrul de Cercetare Frontier din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo.