Dragi prieteni,

Pentru ca unul din scopurile asociatiei noastre este sa mijlocim COMUNICAREA SINCERA intre vegani si business-urile vegane din Romania, in urma cu o saptamana am lansat un chestionar pentru a afla cat sunt dispusi (sau cat isi permit) veganii din Romania sa cheltuiasca pentru o masa de pranz in oras.

Pentru a sustine business-urile vegane din Romania, am incurajat veganii ori de cate ori am avut ocazia, sa manance macar de 1-2 ori pe saptamana la un restaurant sau fast-food vegan din orasul lor.

Se cunoaste deja faptul ca veganii sunt oameni chibzuiti. Insa, pe langa cei chibzuiti sau cei care isi permit sa manance zilnic in oras, mai exista o categorie majoritara a populatiei vegane (si nu numai) care nu isi permite sa manance zilnic in oras o masa de pranz, atat timp cat pretul acesteia depaseste puterea lor de cumparare. Pe o parte dintre acestia am avut ocazia si bucuria sa-i cunoastem intr-un fast-food vegan din Bucuresti, cei mai multi fiind tineri la inceput de drum, liceeni, studenti sau proaspat absolventi ori angajati. Majoritatea ne-au declarat ca desi isi doresc sa manance zilnic o masa vegana in oras, bugetul lor pentru pranz este in jur de 15 ron, fiind dispusi sa cheltuiasca putin mai mult doar ocazional.

Intelegem ca pentru a oferi produse de calitate preturile pot fi uneori mai ridicate, insa invitam proprietarii de business-uri vegane sa consulte rezultatele sondajului nostru si sa traga singuri concluziile. Ca si recomandare, incurajam proprietarii business-urilor cu mancare vegana din Romania sa-si adapteze preturile sau macar sa ofere optiuni si celor cu mai putina dare de mana. De exemplu, ar putea avea zilnic un meniu de pranz cu preturi accesibile cat mai multor persoane.

Din pacate, asistam din ce in ce mai mult la inradacinarea ideii false ca pentru a fi vegan trebuie sa-ti permiti, intrucat mancarea si produsele vegane sunt extrem de scumpe. NIMIC MAI FALS! Si la aceasta idee contribuie, din pacate, preturile practicate in si asa putinele locatii cu mancare vegana din Romania. Fara sa dam nume, in astfel de localuri o bautura poata sa depaseasca 10 ron, o salata poate sa depaseasca lejer 15-20 ron, un fel principal poate depasi 30 ron, iar un desert poate depasi 15 ron. Rezultatele chestionarului nostru arata foarte clar ca doar circa 10% dintre respondenti isi permit sa cheltuiasca maximum 45 ron pentru masa de pranz. Majoritatea de aproximativ 60% isi permit sa cheltuiasca maximum 15 ron pentru un pranz in oras si doar 15% pana in 20 de ron. Sunt cifre care nu pot fi neglijate si ar trebui sa ne dea macar putin de gandit.

Dar sa nu lasam impresia ca nu exista si business-uri cu mancare vegana care au inteles aceste aspecte foarte importante si carora le merge destul de bine. Ne bucuram ca exista si proprietari de astfel de afaceri (din nou nu dam nume) care au luat atitudine in consecinta, oferind pranzuri vegane consistente (de exemplu: salata + supa) la aproximativ 20-25 ron.

In conditiile in care veganii sau persoanele care doresc mancare de post nu-si permit sa cheltuiasca mai mult de 20 ron pentru o masa de pranz, alternativele acestora sunt renumitele localuri “impinge tava” sau cele cu “mancare la tejghea”, care abunda in ultimul timp si la care vedem cozi lungi la pranz. Aici veganul se limiteaza la produsele de post sau garnituri si eventual o salata, pentru care poate plati intre 12 si 18 ron.

Mai jos puteti vizualiza rezultatele chestionarului.

TOTAL VOTURI: 678
 Maximum 15 RON   57.96%   (393 voturi)
 Maximum 20 RON   14.9%   (101 voturi)
 Maximum 25 RON   9.44%   (64 voturi)
 Maximum 30 RON   5.16%   (35 voturi)
 Maximum 35 RON   2.51%   (17 voturi)
 Maximum 45 RON   10.03%   (68 voturi)

La multi ani veganilor de pretutindeni!