Ingrediente (pentru 6 portii):


sare
2 1/2 linguri ulei de masline
2 cups orez cu bob lung
1 ceapa medie, tocata (1 cup)
1 ardei rosu sau verde, tocat (1 1/2 cups)
2 catei de usturoi de dimensiuni medii, tocati fin (1 tablespoon)
215-ounce cutie de fasole neagra, nescursa
1 cup supa de legume (zeama de la legume)
2 tablespoons otet din vin rosu
2 frunze de dafin
1/2 teaspoon piper negru proaspat macinat
1/4 teaspoon chimen macinat
1/2 cup praz feliat (optional)


Mod de preparare:


1. Într-o cratiță medie, se combină 4 căni de apă cu 1 linguriță de sare și 1½ lingurite de ulei. Se aduce la fierbere.
2. Se adauga si se amestecă orezul, se acopera, și se reduce focul la mic. Se fierbe timp de 20 de minute sau până când orezul este fraged.
3. Între timp, într-o cratiță, se încălzește 2 linguri de ulei rămas pe foc mediu. Se calesc ceapa, ardei gras, si usturoiul pana cand se inmoaie, aproximativ 5 minute.
4. Se adauga fasolea, supa, otet, frunze de dafin, piper negru, chimen, și 1 linguriță de sare. Se acoperă și se aduce la fierbere.
5. Se reduce focul la cel mai mic și se fierbe timp de 10 minute. Elimina frunzele de dafin.
6. Adauga fasolea peste orez si se presara cu prazul (dacă se dorește). Se serveste cald.