Articol original publicat de Tobias Leenaert activist vegan și autor al carții “How to create a vegan world”:

“Să presupunem că v-aș cere să vă faceți un profil de dating online. Și să presupunem că v-aș fi spus că puteți folosi doar un cuvânt ca să descrieți ceea ce doriți la un/o partener/ă.

Al meu ar fi: deschis la minte. Este calitatea care garantează că poți discuta și avea conversații bune fie ce-ar fi. Este calitatea care garanteză empatia, pentru că ești deschis să asculți orice și să iei în calcul tot felul de lucruri. Este calitatea care asigură, pe scurt, dezvoltarea.

Opusul de a fi deschis la minte este a fi dogmatic. A fi dogmatic este de fapt atitudinea de a nu chestiona lucrurile. A fi dogmatic nu înseamnă a fi închis la minte sau a nu accepta alte opinii în legătură cu toate subiectele posibile, poți fi dogmatic chiar și legat de unul sau mai multe aspecte ale unui singur domeniu.

Dacă ești vegan astăzi, atunci sunt șanse mari ca, la fel ca și mine, să fi petrecut destul de mult din viața ta acceptând dogma consumului de animale. Ai fost într-o anumită cutie. Numesc această cutie cutia carnismului (termenul Melaniei Joy)

carnism

Fiind în cutia carnismului – fiind subiectul ideologiei carniste te-a făcut să accepți tot felul de idei dogmatice. La fel ca și ideea că mâncatul de produse animale este ceva normal, natural și necesar.

Apoi, dacă ai fost la fel ca mine după ceva vreme, ți s-a aprins luminița. Ai deschis cutia si ai iesit din ea devenind vegan (sau vegetarian la inceput, ceea ce este ok).

carnism box

Acum, chestia pe care am realizat-o – asta doar după câțiva ani de veganism – este că am ajuns într-o animită măsură într-altă cutie: Cutia veganismului.

vegan box 1Tot la fel cum acceptasem dogmatic tot felul de credințe înainte, făceam la fel atunci. Mă gândeam la veganism în singurul mod în care cuiva îi este permis să gândească despre el: onorând definiția veche de o decadă. Aș fi punctat imediat că dacă cineva ar fi făcut o excepție, nu ar fi vegan. Am repetat mereu mantra că nu este vorba despre bunăstare ci despre drepturi (și foloseam bunăstarea ca un cuvând murdar – de când a devenit astfel?) Și așa mai departe…

Deci, cu câțiva ani în urmă am ieșit în mare parte din cutie. Și am început să mă întreb din nou despre tot din nou. Cred că mă îndrept către aceleași concluzii ca atunci când eram în cutia veganismului, dar uite care e chestia, este vorba de actul însuși de chestionare care este important. Asta este ceea ce ne va apăra de fundamentalism. Asta este ceea ce ne va păstra deschiși la minte. Asta este ceea ce ne va feri de dogma veganismului. Dogma este ceea ce ne împiedică să ne îmbunătățim.

Iar nevoia de interogare, de introspecție, de conștientizare de sine nu s-a terminat. E posibil să mă trezesc iar într-o altă cutie. E posibil să fie numită… cutia-deschiderii-la-minte, cutia anti-dogmatică sau cutia-pragmatică. Putem face cutii sau ideologii despre absolut orice.

O cutie este mai bună decât cealaltă însă este mai bine să nu fii în nicio cutie și să ne menținem judecata liberă.

Poți să vezi prezentarea despre a fi deschis la minte, rațiune, empatie și pozitivism pe care am ținut-o recent la Conferința Internațională a Drepturilor Animalelor în Luxemburg. (Prezentarea are subtitrări în limba română)”

Traducerea în limba romană de Teodor Vasile.