Veganism definitie
Veganismul este un stil de viata (poate fi considerat o dieta, intr-o anumita masura) care cauta excluderea folosirii animalelor pentru mancare, imbracaminte sau orice alt scop. Cele mai comune motive pentru a fi vegan sunt: angajamentul etic sau convingerea morala in privinta drepturilor animalelor, grija pentru mediul inconjurator si sanatatea umana.
Pe cand vegetarianismul este o dieta – limitandu-se la alimentatie, veganismul este o filozofie de viata, un mod de a trai in armonie cu tot ceea ce ne inconjoara. Spre deosebire de vegetarianism, din punct de vedere dietetic, veganismul exclude produsele lactate, ouale si mierea, iar din punct de vedere filozofic, veganismul cauta sa excluda pe cat posibil folosirea a orice fel de produs animal, fie haine sau alte accesorii.
Dietele vegane (numite cateodata vegetariene stricte sau pure) sunt indicate pentru scaderea riscului de infarct miocardic, cancer de colon, colesterol ridicat in sange, tensiune arteriala ridicata, cancer de prostata, atac de cord si multe altele. Dietele vegane pregatite corespunzator sunt sanatoase si satisfac nevoile nutritionale.

De ce sa devii vegan?

Va invitam sa vizionati discursul captivant lui Gary Yourofsky (subtitrat in limba romana) despre drepturile animalelor si veganism, tinut in vara lui 2010 la Universitatea Georgia Tech. Discursul sau a fost subtitrat in peste 30 de limbi. Speram sa va inspire!