Ce este Sigla “Certificat Vegan”?

Sigla Certificat Vegan este o marca comerciala inregistrata, avand o natura similara cu cea a marcii kosher, pentru produsele care nu contin ingrediente de origine animala si care nu au fost testate pe animale. Sigla certificata este usor vizibila pentru consumatorii interesati de produse vegane si ajuta veganii sa faca cumparaturi fara a consulta in mod constant intreaga lista de ingrediente. De asemenea, ajuta companiile sa recunoasca piata vegana in crestere, precum si sa aduca cuvantul Vegan – si stilul de viata pe care il reprezinta- in mainstream. (Retineti, totusi, ca logo-ul nu este inca pe fiecare produs vegan).

Sigla Certificat Vegan este administrata de catre Asociatia Veganilor din Romania, o organizatie non-profit dedicata educarii publicului despre veganism, cat si pentru asistenta intreprinderilor vegane sau vegan-friendly.

Observatii dietetice: In ceea ce priveste ingredientele, produsele vegane certificate nu contin lactate si oua. Cu toate acestea, pentru cei care sufera de alergii alimentare, va rugam sa consultati compania cu privire la procesele de fabricatie, in cazul in care contaminarea potentiala a produselor cu alergeni este o problema pentru dumneavoastra. Multe companii care produc produse vegane folosesc utilaje comune.

Standarde de Certificare Vegana

Pentru ca un produs sa fie aprobat pentru certificare Vegana, acesta trebuie sa NU contina: carne, peste, carne de pasare, subproduse de origine animala, oua sau produse din oua, lapte sau produse din lactate, miere sau produse de la albine, insecte sau produse provenite de la insecte precum matase si coloranti, sau zahar filtrat cu produse de origine animale (ex: produse din oase).

Produsele nu trebuie sa contina sau sa aiba ca sursa de provenienta: piele, blana, matase, pene, puf, os, corn, carapace, lana, casmir, angora, piele de caprioara, mohair.

Lichide precum berea, vinul si sucurile din fructe nu pot fi filtrate sau limpezite cu produse de origine animala.

Produsele finite sau ingredientele trebuie sa nu fie testate pe animale de catre furnizor, producator, fabricant sau de catre o parte independenta, si nu pot fi testate pe animale in viitor.

Produsele finite sau ingredientele folosite nu pot contine gene derivate de la animale (OMG-uri).

In plus, companiile trebuie sa demonstreze si sa primeasca aprobarea din partea Asociatiei Veganilor din Romania ca se iau masuri acceptabile pentru curatarea si igienizarea completa a tuturor suprafetelor, vaselor, ustensilelor si masinilor utilizate intre ciclurile de productie vegana si non-vegana, pentru a minimiza astfel contaminarea accidental, in situatia in care sunt folosite utilaje commune.

Fara produse de origine animala

Produsele aprobate pentru a purta Sigla Certificat Vegan trebuie sa NU contina ingrediente din carne, peste, pasari, subproduse de origine animala (inclusiv matase sau coloranti proveniti de la insecte), oua sau subproduse ale acestora, lapte sau produse lactate, miere sau produse de la albine, sau sa fie limpezite/filtrate cu orice fel de produs de origine animala.

Netestate pe animale

Produsele finite, cat si ingredientele acestora, trebuie sa NU fie testate pe animale de catre furnizor, producator, distribuitor sau o alta parte independenta.

Fara OMG-uri de origine animala

 Produsele finite, cat si ingredientele acestora,  trebuie sa NU implice OMG-uri de origine animala sau gene animale in procesul de fabricatie.

Furnizarea verificarii

Producatorul trebuie sa furnizeze verificarea faptului ca nu au fost folosite produse de origine animale in procesul de fabricatie a produsului finit sau al ingredientelor.

 

Intrebari frecvente

De ce se percep taxe pentru certificare?

Taxele de licentiere ajuta la finantarea programului de certificare, protejeaza legitimitatea si utilizarea corecta a marcii comerciale si asigura ca programul de certificare va continua si in viitor.

De ce acceptati produse fabricate folosind utilaje comune?

Permitem companiilor sa foloseasca masinarii comune (masini care proceseaza atat produse care contin ingrediente de origine animala) in procesul de productie, iar majoritatea produselor de acest tip poarta o eticheta care mentioneaza acest lucru. Companiile trebuie sa furnizeze o documentatie despre masurile luate pentru a curata cu atentie utilajele folosite. 

Chiar daca echipamentul folosit este curatat temeinic intre serii non-vegane si vegane, masinile partajate  pot contine urme de oua sau lactate, de exemplu. Din acest motiv, un produs certificat Vegan poate sa nu fie potrivit pentru persoanele cu alergii alimentare.

Multe companii vegane inchiriaza bucatarii si echipamente de la alte companii non-vegane, pentru a-si produce produsele, iar multe companii folosesc acelasi echipament pentru productia articolelor vegane si non-vegane. Este extrem de costisitor pentru aceste companii mici sa achizitioneze masinarii dedicate pentru productia vegana. De fapt, multe companii vegane ar putea sa nu existe daca ar trebui sa achizitioneze propriul echipament.

Cand am inceput Campania de Certificare Vegana, a trebuit sa stabilim ceea ce urma sa fie considerat vegan. Cele mai multe produse cu ingrediente vegane nu ar fi considerate vegane in conformitate cu cele mai stricte standarde, din cauza unei forme de contaminare in timpul procesarii. Am hotarat ca nu vom exclude produsele care ar putea contine eventual urme de contaminare. Ne-am consultat si cu alte organizatii vegane importante si cu totii suntem de acord ca “puritatea vegana” este mai daunatoare decat utila.

Motivatia noastra este de a pune capat cruzimii fata de animale si nu credem ca evitarea urmelor de produse de origine animala in alimentele vegane ajuta la indeplinirea acestei cauze. Este mult mai bine pentru animale ca aceste produse vegane sa existe. Este mult mai bine si pentru oameni sa stie ca au optiuni vegane, in loc de nimic. Daca ar fi mai putine optiuni vegane, cate persoane ar imbratisa acest stil de viata?

Lucram pentru a pune capat cruzimii fata de animale, aratand industriei alimentare non-vegetale ca exista o piata pentru produsele vegane. Odata ce ce vor fi disponibile mai multe produse vegane, mai multi oameni vor dori sa devina vegani. Pe masura ce mai multi oameni devin vegani, mai multe companii vor crea mai multe produse vegane si asa isi vor permite utilaje dedicate pentru productia vegana. In prezent, majoritatea oamenilor cred ca veganismul este prea greu, restrictiv si  scump. Atunci cand mai multe alimente vegane sunt disponibile, este mai usor sa gasesti alternative vegetale mai ieftine, astfel incat oamenii sa considere veganismul ca fiind usor si accesibil. A face veganismul atragator pentru toti este singura cale de a creste popularitatea veganismului si, prin urmare, cruzimea fata de animale se va diminua.

Acceptati produse care contin zahar rafinat?

Nu permitem zaharului rafinat cu produse de origine animala sa poarte Sigla Certificat Vegan. Orice companie care utilizeaza zahar in procesul de fabricatie trebuie sa trimita o declaratie din partea furnizorului de zahar care garanteaza ca nu utilizeaza produse de origine animala in productia zaharului.

Nu cred ca trebuie sa certificati produse care nu sunt organice/ contin produse petroliere/ contin uleiuri hidrogenate/ etc.

Intelegem si empatizam cu aceste ingrijorari. Unul dintre obiectivele Asociatiei Veganilor din Romania este de a stimula o crestere a pietei vegane si de a creste disponibilitatea produselor vegane.

Motivul nostru principal pentru promovarea unui stil de viata vegan este de a proteja animalele de suferinta. Asociatiei Veganilor din Romania este foarte preocupata de sanatatea oamenilor si de cea a mediului in care traim, insa ne dam seama ca pentru a atinge scopul de a proteja animalele, trebuie sa existe o mare varietate de alternative vegetale. Recunoastem ca trebuie sa devina o norma larg acceptata, inainte ca schimbari majore sa se intample in legatura cu animalele si mediul. Singurele restrictii pe care suntem dispusi sa le punem asupra certificarii noastre sunt: vegan sau non-vegan. Alte companii emit marci comerciale pentru organic, fara grasimi trans, etc.

Credem cu adevarat ca puterea de cumparare va avea un impact asupra companiilor care utilizeaza produse chimice si produse de origine animala in fabricarea lor. Aratati-le ca nu doriti ca aceste produse chimice sa fie folosite! Cand companiile vor realiza ca este profitabila comercializarea produselor ecologice si vegane – piata va creste si vor aparea o multitudine de produse noi.

Cum imi certific compania si produsele vegane?

Va rugam sa ne trimiteti o cerere si documentele necesare prin e-mail la contact[at]asociatiaveganilor.ro.

Cum comercializez produsele “Certificate Vegan”?

Apreciem angajamentul unei companii de a produce produse vegane. Vom fi bucurosi sa va asistam compania in promovarea produselor certificate.

De asemenea, oferim pe site-ul nostru si prin feed-urile de social media, exemple si informatii despre comercializarea produselor vegane pe plan national si international. In plus, putem asigura distribuirea produselor pentru degustare in cadrul evenimentelor pe care le organizam.

Certificati companiile detinute de companii-mama sau corporatii multinationale?

Aprobam utilizarea Siglei Certificat Vegan pentru marcile detinute de mari companii si corporatii.