Consumul in cantitati mai mici a produselor animale este necesar pentru a salva lumea de la cel mai mare impact a schimbarii climatice, afirma un raport ONU

O trecere, la nivel global, catre o dieta vegana este vitala pentru a salva lumea de foamete, diminuarea accentuata a combustibililor si de cele mai rele efecte ale schimbarii climatice, a fost afirmat astazi intr-un raport ONU.

Cum populatia globului creste vertiginos catre o estimare de 9.1 miliarde oameni pana in 2050, atractia occidentala catre diete bogate in carne si produse lactate nu este sustenabila, spune un raport intreprins de UNEP (Programul de Mediu al Natiunilor Unite), consiliul international al administrarii sustenabile a resurselor.

Acesta spune: „Impactul agriculturii este asteptat sa se mareasca intr-un mod radical datorita cresterii populatiei, ceea ce conduce la un consum mai mare de produse de origine animala. Spre deosebire de combustibilii fosili, in acest domeniu este greu sa cautam alternative: oamenii trebuie sa manance. O reducere substantiala a impactului adus ar fi posibila printr-o schimbare la nivel global a dietei, prin indepartarea de produsele de origine animala.”

Profesorul Edgar Hertwich, autorul principal al acestui raport, a afirmat:„Produsele animale provoaca mai mult rau decat producerea materialelor de constructie precum nisip sau ciment, plastic sau metale. Biomasa si mancarea cultivata pentru animale sunt la fel de daunatoare ca arderea combustibililor fosili.”

Recomandarea vine in intampinarea sfatului ca o dieta bazata pe vegetale este mai buna pentru planeta dat de catre Lord Nicholas Stern, fost consultant al guvernului muncii in legatura cu economia schimbarilor climatice. Dr Rajendra Pachauri, presedinte a Consiliului Interguvenamental al Schimbarilor Climatice (IPCC) din cadrul ONU, i-a indemnat, de asemenea, pe oameni sa ia in considerare ideea unei zile fara carne pe saptamana pentru a reduce emisiile de carbon.

Consiliu de experti au clasat produse, resurse, activitati economice si transportul in functie de impactul pe care il au asupra mediului inconjurator. Agricultura a fost pe picior de egalitate cu consumul combustibililor fosili deoarece amandoua cresc rapid impreuna cu cresterea economica, au spus acestia.

Ernst von Weizsaecker, cercetator al mediului ce a co-prezidat consiliul, a afirmat: „Afluenta in crestere a determinat o schimbare in diete catre carne si produse lactate- efectivele de animale acum consuma o mare parte din culturile lumii si prin deducere, o mare cantitate de apa dulce, fertilizatori si pesticide.”

Atat energia cat si agricultura trebuie sa fie „decuplate” de la cresterea economica, deoarece impactul asupra mediului creste cu aproximativ 80% odata cu dublarea veniturilor atesta descoperirile din cadrul raportului.

Achim Steiner, sub secretarul general al ONU si director executiv a UNEP, a spus: Decuplarea cresterii economice de degradarea mediului este cea mai importanta provocare cu care se confrunta guvernele intr-o lume in care numarul de oameni este in continua crestere, in care atat veniturile, cat si cererile de consum se maresc, existand insa si provocarea persistenta de reducere a saraciei. “

Consiliul, dupa cercetarea mai multor studii incluzand „Millenium ecosystem assessment”, citeaza urmatoarele presiuni asupra mediului, ca prioritati pentru guvernele din intreaga lume: schimbarile climatice, schimbarea habitatelor, utilizarea irationala a azotului si a fosforului din ingrasaminte, supra-exploatarea pescuitului, padurilor si a altor resurse, specii invazive, apa potabila si canalizare nesigure, expunerea la plumb, poluarea atmosferica urbana si expunerea profesionala la pulberi în suspensie.

Agricultura, in particular produsele din carne si lactate, reprezinta 70% din consumul global de apa dulce, 38% din utilizarea totala a terenurilor si 19% din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial, spune raportul, care a fost lansat pentru a coincide cu Ziua Mondiala ONU a Mediului.

Anul trecut, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU a declarat ca productia de alimente ar trebui sa creasca la nivel global cu pana la 70%, pana in 2050, pentru a hrani populatia in continua crestere. Consiliul a afirmat ca eficienta agriculturii, desi in continuu proces de dezvoltare, va fi depasita de cresterea asteptata a populatiei.

Prof Hertwich, care este, de asemenea, director al programului de ecologie industriala la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie, a declarat ca tarile in curs de dezvoltare – in cadrul carora o mare parte din aceasta crestere a populatiei va avea loc – nu trebuie sa urmeze modelul lumii occidentale de consum in crestere: „Tarile in dezvoltare nu ar trebui sa urmeze modelul nostru. Dar este de datoria noastra sa dezvoltam tehnologiile in, sa zicem, metode de energie sau de irigare din surse regenerabile. ”

 

Sursa: www.theguardian.com