tipologiile consitutionale in ayurveda

Dosha reprezinta energia care defineste fiecare individ in parte si care determina manifestari fizice si psihice corespunzatoare.

Din punct de vedere ayurvedic oamenii sunt impartiti in diverse tipologii constitutionale. Este foarte important sa stim din ce tipologie facem parte, pentru a sti ce anume trebuie sa mancam (sau sa intreprindem) ca sa ne pastram sanatatea sau sa ne imbunatatim echilibrul interior. In Ayurveda aceasta cunoastere este esentiala, precum sunt data si ora de nastere in astrologie.

Exista 7 tipuri constitutionale posibile: Vata, Pitta, Kapha, Vata-Pitta, Pitta-Kapha, Vata-Kapha, Vata-Pitta-Kapha. In realitate, foarte putine persoane fac parte din ultimul tip, iar vasta majoritate a oamenilor se incadreaza in primele 6 tipologii.

Toate cele 3 Doshas sunt prezente in orice om, numai ca proportia lor difera de la persoana la persoana. Atentie insa, majoritatea oamenilor nu sunt tipuri pure de Vata, Pitta sau Kapha, ci combinatii ale acestora.

Daca stiti de exemplu ca apartineti tipologiei Vata, atunci veti sti ce alimente sa evitati si pe care sa le preferati. Un aliment este usor de tolerat de Kapha, spre exemplu, dar unei persoane Vata acelasi aliment ii poate face rau. De aceea, este bine sa aflati ce Dosha predomina in structura voastra, iar apoi sa cititi corelatiile dintre alimente si Doshas.

Ce inseamna Prakriti si Vikruti?

Combinatia unica a celor trei Doshas din momentul conceptiei se numeste Prakriti (adica natura). Ea este temperamentul psiho-fizic cu care ne nastem si care nu se modifica pe parcursul vietii.

Din diverse motive, echilibrul Doshic de la nastere se poate perturba: conditiile climaterice din zona unde locuim, alimentatia, starea emotionala, cata miscare facem, stress, oboseala etc. Aceasta alterare a Doshas, ce reflecta starea curenta de sanatate, se numeste Vikruti. Ideal ar fi ca Vikruti-ul nostru din prezent sa fie identica sau cat mai apropiata cu Prakriti-ul nostru din momentul nasterii. Asta ar indica faptul ca momentan avem o sanatate buna. Insa, de cele mai multe ori suntem departe de ideal si nici macar nu ne dam seama de acest lucru. De aceea, indiferent de superficialitatea sau seriozitatea bolilor de care suferim, trebuie sa revenim la acel echilibru de la nastere, la Prakriti. Si mare atentie, nu este vorba de a ajunge la un echilibru Tri-doshic (adica sa avem proportii egale de Vata, Pitta si Kapha) daca acesta nu reprezinta Prakriti-ul cu care am venit pe lume.

Revenirea la Prakriti se face prin schimbarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase, prin procedee de purificare adecvate, prin observarea si controlul reactiilor emotionale, prin relaxare si eventual chiar prin schimbarea mediului in care traim etc.